reluctant starting - BMW R1200GS Forum : R1200 GS Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 23-Jul-2019, 05:41 AM (445) Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 40
reluctant starting

2015 GS is taking several 2-3 seconds of cranking before starting. 60,000km, recent spark plugs, new OEM air filter, valve lash with specs. What am I missing ?
CallanderGS is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 23-Jul-2019, 07:52 AM (536)
'05 R 1200 Gs
 
Southpaw's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: South Florida USA
Posts: 492
Patience? j/k

Is it a hard healthy crank or labored?

'05 1200 GS
Southpaw is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 23-Jul-2019, 08:53 AM (578)
Senior Member
 
enzo5000's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: SoCal
Posts: 151
Are you waiting until the fuel pump priming cycle is completed before you hit the "go" button?
PoppyGreg likes this.

Last edited by enzo5000; 24-Jul-2019 at 10:10 AM (632).
enzo5000 is offline  
 
post #4 of 8 (permalink) Old 23-Jul-2019, 01:40 PM (778)
Junior Member
 
boritch's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Chapel Hill NC
Posts: 21
I bet your battery might need replacing.
Southpaw likes this.
boritch is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 23-Jul-2019, 07:47 PM (033)
Junior Member
 
Slow24's Avatar
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 27
On my 2016 it takes two tries to start sometimes. I check the battery and it still in good shape. I just had a 12,000 mile service done and it still starts this way every once in a while.
Slow24 is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 23-Jul-2019, 08:54 PM (079) Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 40
battery is good

No issues with the cranking, I always wait several seconds for the fuel pump before hitting the go button. does not seem to make any difference how long I wait.
CallanderGS is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 24-Jul-2019, 01:01 AM (250)
Senior Member
 
PoppyGreg's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Central Coast NSW Australia
Posts: 288
Garage
no biggie

2-3 seconds is nothing, really
Southpaw likes this.

I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy
PoppyGreg is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 24-Jul-2019, 05:57 PM (956)
Kam
Senior Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 353
My 2015 GS has 83k miles. How it starts has not changed in all those miles.

If engine hot, starts immediately regardless of side/center stand orientation.

If engine cold AND on the CENTER stand, starts immediately. I've tested this after 4 weeks of no use (vacation), fires right up.

If engine cold AND on the SIDE stand, sometimes it does take 2 tries, about 2 seconds per. Sometimes it starts immediately.

I generally wait about 5 seconds after power on to allow everything to "kick in", then crank.

So I'm guessing this is normal...

Kam
Kam is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW R1200GS Forum : R1200 GS Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome