R1200GS Forum banner

1 - 14 of 14 Posts

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #1
Just arriving at the first maintenance waypoint for my 2019 R1250 GSA. Love the bike - it is all that was advertised and more. One feature that I haven’t been able to use is the electronic oil level indicator. The manual says that you’re supposed to be on a level surface, in neutral, with a warm bike. At that point the indicator is supposed to take 10 seconds to register. I haven’t seen it register - either OK or ADD. Any tips?
 

·
2019 R1250 GSA
Joined
·
102 Posts
I have followed all of the rules and mine has never worked. Use the sight glass.
 

·
Registered
Joined
·
2,923 Posts
My guess is that the bike really needs to be at full operating temperature. The only time I see the oil level on the dash is after a mid ride fuel fill-up if I happen to have the bike in neutral long enough. That is rare, usually I start the bike and ride away. It happens if I'm waiting for another rider and started my bike a bit too soon.
 

·
Registered
Joined
·
41 Posts
Just arriving at the first maintenance waypoint for my 2019 R1250 GSA. Love the bike - it is all that was advertised and more. One feature that I haven’t been able to use is the electronic oil level indicator. The manual says that you’re supposed to be on a level surface, in neutral, with a warm bike. At that point the indicator is supposed to take 10 seconds to register. I haven’t seen it register - either OK or ADD. Any tips?


My ‘18 took a little longer also....it almost seems like it didn’t work until I had several hundred miles on the bike. Also the engine is hot, sitting level, etc.....


Sent from my iPad using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
18 Posts
is the neutral bit specific to the 1250? I'm usually in gear, clutch lever pulled at a light, and have noticed it register an oil level OK reading. Sometimes it won't show but sometimes it does. 17GSA and my manual only says level surface, at least 10 sec and at normal operating temps.
 

·
2019 R1250 GSA
Joined
·
102 Posts
I think it is specific to the 2019 R1250. You guys that are reporting that it works, do you have the 2019 R1250?
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
I have the 2019 R1250GSA with 6000 miles now. No issues. Electronic oil level works, after sitting still, level (i.e. in front of traffic light), after about a 6 to 10 mile ride. Never really bother with it as the sight glass is instantaneous and just always works, regardless of temperature or my mood 😉
 

·
Registered
Joined
·
765 Posts
not a 1250... but maybe helpful for 1200s
on my 16, it works, but sometimes a bit squirrelly in its response time. I trust it.

What I don't know is what it can show other than "OK" or "---" ? How does it indicate needing oil?

I am able to check the oil at a traffic signal, IOW it works that quickly.
 

·
Registered
Joined
·
160 Posts
not a 1250... but maybe helpful for 1200s
on my 16, it works, but sometimes a bit squirrelly in its response time. I trust it.

What I don't know is what it can show other than "OK" or "---" ? How does it indicate needing oil?

I am able to check the oil at a traffic signal, IOW it works that quickly.
If it doesn't say 'OK' the engine goes bang and a piston pops out to say 'hello'!!!!!!!!!
 

·
2019 R1250 GSA
Joined
·
102 Posts
I have followed all of the rules and mine has never worked.
Update: My 1250 was built in October 2018 and I picked it up in December. I just had my 6000 mile service and a software update and now the electronic oil level works.
 
1 - 14 of 14 Posts
Top