R1200GS Forum banner

1 - 20 of 27 Posts

·
Registered
Joined
·
106 Posts
Discussion Starter #1
Been having a repeated issue with my Nav VI we’re I will switch the bike on and the Nav VI will remain dark. No matter how many times I switch the bike off and on the NAV will remain off. If I take it off the cradle and hold the button on the back down for 30 seconds or more it will reset and turn on. I thought it was s charging issue but it does it on a full charge. Fully updated and once it’s on I have no problems.
 

·
Super Moderator
Joined
·
712 Posts
I have the problem with it not turning on but only when it's sat for a long time and has no charge on it. I don't know why it would run the battery down when it's off but it does. Are you sure it is getting charged by your cradle - maybe the problem is with the cradle?
 

·
Registered
Joined
·
368 Posts
After my bike sat for a time on a trickle charger, it took forever and odd tricks to get the Nav VI back to life. Last time I left it to go back South, I disconnected the Nav VI battery to see if that would help. I don't now have, or have ever had an electronic device that could be so stubborn to boot. Once it has a good charge and stays in the cradle, everything seems to be fine. Garmin and Grrrrrr both begin with a G.
 

·
Premium Member
Joined
·
320 Posts
I get a similar problem if the bike is turned on (but not started) and then turned off before the Nav VI has time to fully boot up. The only solution I have found for this is to remove the Nav from the cradle and remove the battery. I tried the "30 second" method, but to no avail.
 

·
Registered
Joined
·
303 Posts
Similar issue with the Nav V version...premature battery failure if it sits in the cradle for any length of time with out running the bike. Was informed by my dealer there is a 5 year battery warranty..called Garmin using the dealers special phone number given out by the dealer to contact Garmin with.. Bottom line battery replaced under warranty..
 

·
Registered
Joined
·
690 Posts
Check battery connector.
Mine came lose before. I have no idea how, but it was lose
 

·
Registered
Joined
·
78 Posts
I have the problem with it not turning on but only when it's sat for a long time and has no charge on it. I don't know why it would run the battery down when it's off but it does. Are you sure it is getting charged by your cradle - maybe the problem is with the cradle?
Same problem I've had - makes me wonder what the deal is. But normally once it has a charge, it boots up fairly quickly and with no issues.
 

·
Registered
Joined
·
106 Posts
Discussion Starter #9
Check battery connector.
Mine came lose before. I have no idea how, but it was lose
Weird because I took it off once it would not boot up. I held the button on the back down for what seemed like a minute and it booted up. The charge showed fully charged. So i think the cradle works and holding down the button resets the Nav VI. I am pretty sure it happens more often when I am syncing the phone and the sena at the same time to the nav vI.
 

·
Registered
Joined
·
690 Posts
Weird because I took it off once it would not boot up. I held the button on the back down for what seemed like a minute and it booted up. The charge showed fully charged. So i think the cradle works and holding down the button resets the Nav VI. I am pretty sure it happens more often when I am syncing the phone and the sena at the same time to the nav vI.
Have you plugged it into a computer yet?
If not, try.
Ensure you have Garmin Express installed first, it should recognize it.
 

·
Registered
Joined
·
368 Posts
Garmin Express will not recognize my NAV VI on an iMac, current OSX. I finally just gave up and use a friend's MS Laptop, no problem. Map updates from Garmin's contractor are all too often way out of date, compared to Google/Apple. I've often suspected that Garmin's Aircraft business gets priority and their vehicle nav business is a bastard stepchild. That said, it's still pretty good stuff, quirks and maps aside....
 

·
Super Moderator
Joined
·
712 Posts
Garmin Express will not recognize my NAV VI on an iMac, current OSX. I finally just gave up and use a friend's MS Laptop, no problem. Map updates from Garmin's contractor are all too often way out of date, compared to Google/Apple. I've often suspected that Garmin's Aircraft business gets priority and their vehicle nav business is a bastard stepchild. That said, it's still pretty good stuff, quirks and maps aside....
If you look at Garmin's financial reporting, it's just the opposite. While the aircraft business is some real state of the art expensive stuff, that entire industry is but a fraction of the automotive, and handheld markets. Cameras, watches, etc are also a rapidly growing business for them.

BTW, my MacOS 'outer works just fine with Garmin Express and my van updates.
 

·
Registered
Joined
·
106 Posts
Discussion Starter #13
I have to say I have no issues connecting to my Mac. It might need a hard reset but I have not gotten around to doing it.
 

·
Registered
Joined
·
11 Posts
NAV Not Turning On

I have the exact same problem. Does it even charge when the bike is parked and on a trickle charger?

I thought about taking it out and putting it on it's own charger each time I park the bike for an extended time but it is terribly difficult to get back in the cradle.

Anyone else have that problem too?
 

·
Registered
Joined
·
303 Posts
I have the exact same problem. Does it even charge when the bike is parked and on a trickle charger?

I thought about taking it out and putting it on it's own charger each time I park the bike for an extended time ..
Yes..my battery was replaced under Garmin warranty... Upon reading the oem manual..when the bike is parked for an extended period it s recommended to remove the battery from the unit..
 

·
Registered
Joined
·
342 Posts
I'm very late to this thread but I thought I'd have my say. If ever I have had glitches with any Garmin unit, I remove the unit's battery for 20 seconds and then reinstall it. With a few issues I've had, resetting with the on/off button has not always given a solution.
 
  • Like
Reactions: gsa_guy

·
Registered
Joined
·
18 Posts
I get a similar problem if the bike is turned on (but not started) and then turned off before the Nav VI has time to fully boot up. The only solution I have found for this is to remove the Nav from the cradle and remove the battery. I tried the "30 second" method, but to no avail.
I just had this happen the other day, dark screen, power button didn't work. I removed the unit from the cradle & plugged it in to see if Garmin Express would be able to see it and plugging in the USB connection didn't do anything either. I ended up unplugging the battery and reconnecting it and then all worked as normal.

I've now been more diligent to let it fully boot up before turning off the bike and it hasn't reared it's head again, yet.
 

·
30 years on 2 wheels
Joined
·
21 Posts
nav 6

mine would reboot endlesly , i had installed the optional sd card. after removing all is OK now
 

·
Registered
Joined
·
106 Posts
Discussion Starter #19
Happened to me yesterday again after having the bike parked for a week. Took the unit off cradle held button and nothing. After riding with it off in the cradle for 15 minutes I stopped and it immediately started to boot up once I hit the ignition off button. The screen read low battery.
 

·
Registered
Joined
·
35 Posts
I have the problem with it not turning on but only when it's sat for a long time and has no charge on it. I don't know why it would run the battery down when it's off but it does. Are you sure it is getting charged by your cradle - maybe the problem is with the cradle?
+1, this is when I see that behavior.
 
1 - 20 of 27 Posts
Top