R1200GS Forum banner

Wymiana płynu hamulcowego

2 reading
2K views 32 replies 11 participants last post by  DirtDog  
#1 ·
Czy można po prostu odpowietrzyć hamulce, aby usunąć cały płyn, bez użycia GS911 lub OBDLINKLX?

#4 ·
Czy ktoś używał OBDLINKLX do odpowietrzania i płukania hamulców?
Sam w sobie, nie.

OBDLINKLX to tylko część tego, czego potrzebujesz, aby uzyskać dostęp do ECU motocykla w celu aktywacji pompy ABS. Potrzebujesz również oprogramowania takiego jak to oferowane przez MotoScan i urządzenia z systemem Android, aby uruchomić aplikację do odbierania i przesyłania sygnału Bluetooth do i z OBDLINKLX.

• Like
Reactions: GoldenWest
#7 ·
Uważam, że aktywacja pompy ABS to krok, który warto podjąć. Niezależnie od tego, czy odbywa się to za pomocą MotoScan, GS911, czy też poprzez aktywację na szutrowej drodze, dobrym pomysłem jest "ćwiczenie" zaworów w pompie. Złe rzeczy dzieją się, gdy urządzenia mechaniczne nie są używane przez długi czas.

#17 ·
Uważam, że aktywacja pompy ABS to krok, który warto podjąć. Niezależnie od tego, czy odbywa się to za pomocą MotoScan, GS911, czy też poprzez aktywację na szutrowej drodze, dobrym pomysłem jest „ćwiczenie” zaworów w pompie. Złe rzeczy dzieją się, gdy urządzenia mechaniczne nie są używane przez długi czas.
Zgadzam się i jest bardzo podobnie przy użyciu OBDLINK LX, MotoScan i niedrogiego telefonu z systemem Android.

#8 ·
Uważam, że aktywacja pompy ABS jest krokiem, który warto podjąć. Niezależnie od tego, czy odbywa się to za pomocą MotoScan, GS911, czy poprzez aktywację na drodze szutrowej, dobrym pomysłem jest „ćwiczenie” zaworów w pompie. Złe rzeczy dzieją się, gdy urządzenia mechaniczne nie są używane przez długi czas.
Pompa ABS jest prawdopodobnie częściej używana niż zdajesz sobie sprawę podczas codziennej jazdy.

#12 ·
Czy ktoś używa Speed Bleeders? Gdzie je dostałeś? Zauważyłem, że potrzebujesz jeden rodzaj do tyłu i dwa różne do przodu.
Przede wszystkim…NIE, nie potrzebujesz ich.
Zasadniczo "praca jednoosobowa", ale pomaga mieć drugą osobę, która ściska dźwignię przedniego hamulca podczas wykonywania obwodu przedniego.
Dawno temu, na początku 2000 roku, odwiedziłem wynalazcę i producenta "Speed Bleeder" tutaj w Illinois.
Po raz pierwszy użyte w lokalnych wyścigach samochodów seryjnych. Używałem ich do zastosowań motocyklowych.
Zamieściłem to wszystko na innym forum motocyklowym i stały się bardzo popularne.
Ich jedyną wadą jest to, że (zastosowanie motocyklowe) są cienkie i mogą łatwo pęknąć podczas dokręcania, więc trzeba uważać.

Najnowszym trendem są "zawory jednokierunkowe" podłączone szeregowo do węża odpowietrzającego.

Powodzenia w konserwacji.

#13 ·
Jestem przeciwny odpowietrznikom. Są drogie, delikatne i po prostu niepotrzebne. Stara butelka po napoju gazowanym/wodzie i odcinek węża poliuretanowego o średnicy wewnętrznej 5/16" to wszystko, czego potrzebujesz.

#19 ·
Z tego, co widziałem na forum, wydają się one stwarzać więcej problemów niż rozwiązań.
Interesujące; nie widziałem tego.

Czy można po prostu odpowietrzyć hamulce, aby usunąć cały płyn bez użycia GS911 lub OBDLINKLX?
Odpowiedź brzmi: Nie; nie cały płyn hamulcowy zostanie usunięty bez aktywacji i uruchomienia pompy ABS.
Zajmuje to łącznie 20 sekund z MotoScan lub GS911, aby usunąć stary płyn z korpusu pompy. Po zakończeniu zostanie on przepłukany (odpowietrzony) do / przez obwody przednie i tylne.
….. lub możesz poszukać gdzieś drogi szutrowej, po której możesz jeździć, i nadal naciskać hamulce, aż będziesz pewien, że pompa ABS została pomyślnie aktywowana.
Ale wtedy nadal musisz przepłukać stary płyn całego systemu F & R gdzieś wzdłuż drogi szutrowej.

#20 ·
Ciekawe; nie widziałem tego.

Odpowiedź brzmi: Nie; nie cały płyn hamulcowy zostanie usunięty bez aktywacji i uruchomienia pompy ABS.
Zajmuje to 20 sekund z MotoScan lub GS911, aby usunąć stary płyn z korpusu pompy. Po zakończeniu zostanie on przepłukany (odpowietrzony) do / przez obwody przednie i tylne.
..... lub możesz poszukać gdzieś szutrowej drogi, po której można jeździć, i nadal naciskać hamulce, aż będziesz pewien, że pompa ABS została pomyślnie aktywowana.
Ale wtedy nadal musisz przepłukać stary płyn całego systemu F & R gdzieś wzdłuż szutrowej drogi.
Proszę, wyjaśnij, w jaki sposób uruchomienie pompy ABS w systemie, który jest uszczelniony na obu końcach, usunie płyn z pompy.

Również ciekawy, że jeśli używasz szutrowej drogi do aktywacji pompy ABS, dlaczego musiałbyś przepłukać cały system F & R wzdłuż szutrowej drogi.

#21 ·
System ABS ma zastosowanie zarówno do obwodów integralnych „Przód i Tył”, wykorzystując ten sam płyn hamulcowy prowadzony ze zbiornika~przez przewody~do tłoczków zacisków. W razie potrzeby (aby zapobiec zablokowaniu hamulca/koła) aktywowana jest „hiperpulsacyjna” akcja pompy, wysyłająca płyn do tłoczków zacisków.
Aby mieć pewność, że pompa aktywuje się podczas płukania, MotoScan lub GS911 to „niezawodne metody” aktywacji ABS i uwolnienia (pompy) uwięzionego płynu przez korpus pompy.
Ten uwięziony płyn uwolniony z pompy ABS miesza się z / do układów F i R, które następnie zostaną odpowietrzone w procesie płukania.
Biorąc pod uwagę to mieszanie i podejście „aktywacji ABS na drodze szutrowej”, to od osoby zależy, czy czuje się pewnie i ma pewność, że pompa jest / została wystarczająco aktywowana. Wymaganie serwisowe uruchamia pompę ABS trzy razy.

Mam szybkie odpowietrzniki F i R w obu moich motocyklach, co sprawia, że płukanie i odpowietrzanie to pestka.
Podczas płukania układu nie oszczędzam na świeżym płynie hamulcowym.

Kolejność kroków, których osobiście przestrzegam, to:
1) Zassać stary płyn ze zbiorników F i R i napełnić świeżym,
2) Aktywować pompę ABS trzy razy; raz za pomocą pedału hamulca tylnego, dwa razy za pomocą dźwigni hamulca przedniego (więc cały stary płyn jest teraz w przewodach),

Tylne hamulce:
3) Otworzyć tylny odpowietrznik i przepłukać tylny hamulec, aż pojawi się świeży płyn, a zbiornik będzie na min,
4) Uzupełnić zbiornik i ponownie przepłukać, aż zbiornik będzie na min,
5) Uzupełnić zbiornik po raz ostatni.

Przednie hamulce:
*Lewy zacisk następuje po płukaniu w kroku #3 powyżej,
*Prawy zacisk płukanie zgodnie z krokiem #4 powyżej,
*Uzupełnianie zgodnie z krokiem #5,
*Ponownie odpowietrzyć lewy zacisk, a następnie prawy, aby potwierdzić brak powietrza; uzupełnić zbiornik po raz ostatni.

#23 · (Edited)
Pompa ABS nie "uwalnia" płynu, ale pulsuje, aby zmniejszyć ciśnienie w układzie i zapobiec blokowaniu się hamulców.
System ABS dotyczy zarówno "przednich, jak i tylnych" obwodów integralnych, wykorzystując ten sam płyn hamulcowy prowadzony ze zbiornika~przez przewody~do tłoczków zacisków. W razie potrzeby (aby zapobiec blokowaniu hamulców/kół) aktywowana jest "hiper-pulsacyjna" akcja pompy, wysyłając płyn do tłoczków zacisków.
Aby mieć pewność, że pompa aktywuje się podczas płukania płynem, MotoScan lub GS911 są "niezawodnymi metodami" aktywacji ABS i uwolnienia (pompowania) uwięzionego płynu przez korpus pompy.
Ten uwięziony płyn uwolniony z pompy ABS miesza się z/do układów F & R, które następnie zostaną odpowietrzone w procesie płukania.
Biorąc pod uwagę to mieszanie i podejście "aktywacji ABS na drodze szutrowej", to od osoby zależy, czy czuje się pewnie i pewnie, że pompa jest/została wystarczająco aktywowana. Wymóg serwisowy uruchamia pompę ABS trzy razy.

Mam szybkie odpowietrzniki F & R w obu moich motocyklach, co sprawia, że płukanie i odpowietrzanie to pestka.
Podczas płukania układu nie oszczędzam na świeżym płynie hamulcowym.

Kolejność kroków, których osobiście przestrzegam, to;
1) Zassać stary płyn ze zbiorników F & R i napełnić świeżym,
2) Aktywować pompę ABS trzy razy; raz za pomocą pedału hamulca tylnego, dwa razy za pomocą dźwigni hamulca przedniego (więc cały stary płyn jest teraz w przewodach),

Tylne hamulce:
3) Otworzyć tylny odpowietrznik i przepłukać tylny hamulec, aż pojawi się świeży płyn, a zbiornik będzie @ min,
4) Uzupełnić zbiornik i ponownie przepłukać, aż zbiornik będzie @ min,
5) Uzupełnić zbiornik po raz ostatni.

Przednie hamulce:
*Lewy zacisk następuje po płukaniu w kroku #3 powyżej,
*Płukanie prawego zacisku zgodnie z krokiem #4 powyżej,
*Uzupełnianie zgodnie z krokiem #5,
*Ponownie odpowietrzyć lewy zacisk, a następnie prawy, aby potwierdzić brak powietrza; uzupełnić zbiornik po raz ostatni.
Nadal nie rozumiem, w jaki sposób jakikolwiek płyn jest uwalniany, mieszany lub przepływa wokół uszczelnionego systemu z pojedynczą linią z pompą ABS pośrodku. Nie ma miejsca, do którego płyn mógłby się dostać. To zamknięta pętla, w której płyn mógłby krążyć. Kolumna płynu hamulcowego przesunęła się tylko o niewielką ilość do przodu/tyłu, w zależności od tego, czy hamulec jest wciśnięty, czy zwolniony. Pompa ABS po uruchomieniu pulsuje, a niewielka ilość kolumny płynu hamulcowego jest wpuszczana do pompy ABS, aby uwolnić kolumnę płynu od ciągłego naciskania na krążki w zacisku. Ten ruch jest niewielki i niewystarczający, aby umożliwić duży przepływ płynu do/z pompy ABS, ale po prostu pulsuje w przód i w tył.

#26 · (Edited)
Pompa ABS nie "uwalnia" płynu, tylko pulsuje, aby zmniejszyć ciśnienie w układzie i zapobiec blokowaniu się hamulców.

Nadal mam problem ze zrozumieniem, w jaki sposób jakikolwiek płyn jest uwalniany, mieszany lub przepływa w zamkniętym systemie jednoprzewodowym z pompą ABS pośrodku. Nie ma dokąd płyn miałby się udać. To nie jest pętla zamknięta, w której płyn mógłby krążyć. Kolumna płynu hamulcowego przesuwa się tylko w niewielkim stopniu do przodu/do tyłu, w zależności od tego, czy hamulec jest wciśnięty, czy zwolniony. Pompa ABS po uruchomieniu pulsuje i niewielka ilość kolumny płynu hamulcowego jest wpuszczana do pompy ABS, aby uwolnić kolumnę płynu od ciągłego naciskania na tłoczki w zacisku. Ten ruch jest minimalny i niewystarczający, aby umożliwić duży przepływ płynu do/z pompy ABS, po prostu pulsuje w przód i w tył.

[/QUOTE]
Oto instrukcja krok po kroku, która jest również zabawna. W 11:00 minucie porusza kwestię odpowietrzania starego płynu i uruchamia pompę ABS za pomocą GS911; ma również film z użyciem MotoScan.

#24 ·
Kiedy "płuczesz" układ hamulcowy, tak naprawdę rozcieńczasz stary płyn nowym. Płyn nie przemieszcza się monolitycznie w dół rury lub wewnątrz zacisku. O ile nie opróżnisz całkowicie starego płynu i nie przepłuczesz go powietrzem, znaczna ilość starego płynu pozostaje zmieszana z nowym. Uruchomienie pompy po płukaniu powoduje jedynie zmieszanie starego płynu znajdującego się w korpusie zaworu z nowym. Następnie można ponownie przepłukać układ, ale jest to w zasadzie bezcelowe, biorąc pod uwagę zaangażowaną objętość i fakt, że po płukaniu i tak zmieszałeś stary/nowy płyn w układzie.

Celem uruchomienia pompy jest wypchnięcie płynu z układu akumulatora. W układzie znajduje się zbiornik, który utrzymuje nadmiar płynu pod ciśnieniem, dzięki czemu hamulce są ponownie uruchamiane przez układ z pierwotnym ciśnieniem, które utrzymuje użytkownik.

Zgodnie z instrukcją fabryczną, w przypadku głowicy krzywkowej nie ma potrzeby uruchamiania ABS. Przypuszczam, że systemy te samoczynnie płuczą się za każdym razem, gdy uruchamiasz motocykl. Większość samochodów to robi. Sposób działania samoczynnego płukania polega na pompowaniu akumulatora, a następnie uwalnianiu go z powrotem do nieciśnieniowego zbiornika. W ten sposób zawartość układu ABS jest stale rozcieńczana z głównym obwodem.

Chcą, żebyś wcisnął przednie klocki hamulcowe przed płukaniem, co zmniejsza całkowitą objętość, obniżając współczynnik rozcieńczenia.

#25 ·
Zaciski/tłoki są *najniższymi obszarami* układu. Wszelkie niepożądane zanieczyszczenia gromadzą się w tych „niskich” obszarach za tłokami. Rdza, rozpadnięta guma wewnętrznego przewodu hamulcowego itp. to przykłady zanieczyszczeń.

Schowanie/pełne wsunięcie tłoków niweluje tę pustkę i umożliwia całkowite wypłukanie zacisku z wszelkich zanieczyszczeń.

Bardzo często po wymianie klocków hamulcowych montaż jest teraz trudny do ponownego zamontowania (klocki/tłoki nie cofają się dalej), tarcza hamulcowa trze bardziej niż zwykle (przedwczesne zużycie klocków) lub, co gorsza, blokuje się podczas jazdy próbnej.

Bardzo często w samochodach, w których 3 piasty są chłodne w dotyku, ale jedna jest rozgrzana do CZERWONOŚCI lub zablokowana.

Jeśli odpowiednie „płukanie” nie rozwiąże problemu, czas na regenerację lub wymianę zacisku.

#27 ·
Jeszcze jedna uwaga, te zaciski nie mają mieszków osłaniających tłoki. Jeśli po prostu wepchniesz je z powrotem, cały brud przyklejony do części tłoka, która wystawała, zostanie wepchnięty pod zewnętrzne uszczelnienie typu oring, a jeśli klocki były mocno zużyte, również za wewnętrzne uszczelnienie hydrauliczne. Powinieneś użyć szczoteczki do zębów i płynu hamulcowego do czyszczenia wokół tłoka przed wepchnięciem go z powrotem, jeśli chcesz, aby uszczelki zacisku wytrzymały.

#32 ·
Właśnie zrobiłem odpowietrzanie z Motoscan i OBDLINKLX. Zajęło 30 minut. Użyłem żony, żeby nacisnęła na tylny hamulec. Ja się tak nie wyginam...LOL
Tylny hamulec to nie problem dla mnie, tylko przedni lewy zacisk, który próbuje sięgnąć po klucz, aby poluzować odpowietrznik podczas uruchamiania dźwigni i jednocześnie pilnować poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym. To jak coś z Karmy Sutry.