Czy można po prostu odpowietrzyć hamulce, aby usunąć cały płyn, bez użycia GS911 lub OBDLINKLX?
Sam w sobie, nie.Czy ktoś używał OBDLINKLX do odpowietrzania i płukania hamulców?
Zgadzam się i jest bardzo podobnie przy użyciu OBDLINK LX, MotoScan i niedrogiego telefonu z systemem Android.Uważam, że aktywacja pompy ABS to krok, który warto podjąć. Niezależnie od tego, czy odbywa się to za pomocą MotoScan, GS911, czy też poprzez aktywację na szutrowej drodze, dobrym pomysłem jest „ćwiczenie” zaworów w pompie. Złe rzeczy dzieją się, gdy urządzenia mechaniczne nie są używane przez długi czas.
Pompa ABS jest prawdopodobnie częściej używana niż zdajesz sobie sprawę podczas codziennej jazdy.Uważam, że aktywacja pompy ABS jest krokiem, który warto podjąć. Niezależnie od tego, czy odbywa się to za pomocą MotoScan, GS911, czy poprzez aktywację na drodze szutrowej, dobrym pomysłem jest „ćwiczenie” zaworów w pompie. Złe rzeczy dzieją się, gdy urządzenia mechaniczne nie są używane przez długi czas.
Tak. Robię to cały czas. Działa dobrze.Czy można po prostu odpowietrzyć hamulce, aby usunąć cały płyn bez użycia GS911 lub OBDLINKLX?
Tak, ja też tak robię, potem spinam hamulce trytytkami na noc, aby wypchnąć ewentualne pęcherzyki powietrza z pompy hamulcowej... moje hamulce działają bardzo dobrze z twardą dźwignią.Tak. Robię to cały czas. Działa dobrze.
Przede wszystkim…NIE, nie potrzebujesz ich.Czy ktoś używa Speed Bleeders? Gdzie je dostałeś? Zauważyłem, że potrzebujesz jeden rodzaj do tyłu i dwa różne do przodu.
I kilka zimnych piw.Jestem przeciwny odpowietrznikom. Są drogie, delikatne i po prostu niepotrzebne. Stara butelka po napoju gazowanym/wodzie i odcinek węża poliuretanowego o średnicy wewnętrznej 5/16" to wszystko, czego potrzebujesz.
Interesujące; nie widziałem tego.Z tego, co widziałem na forum, wydają się one stwarzać więcej problemów niż rozwiązań.
Odpowiedź brzmi: Nie; nie cały płyn hamulcowy zostanie usunięty bez aktywacji i uruchomienia pompy ABS.Czy można po prostu odpowietrzyć hamulce, aby usunąć cały płyn bez użycia GS911 lub OBDLINKLX?
Proszę, wyjaśnij, w jaki sposób uruchomienie pompy ABS w systemie, który jest uszczelniony na obu końcach, usunie płyn z pompy.Ciekawe; nie widziałem tego.
Odpowiedź brzmi: Nie; nie cały płyn hamulcowy zostanie usunięty bez aktywacji i uruchomienia pompy ABS.
Zajmuje to 20 sekund z MotoScan lub GS911, aby usunąć stary płyn z korpusu pompy. Po zakończeniu zostanie on przepłukany (odpowietrzony) do / przez obwody przednie i tylne.
..... lub możesz poszukać gdzieś szutrowej drogi, po której można jeździć, i nadal naciskać hamulce, aż będziesz pewien, że pompa ABS została pomyślnie aktywowana.
Ale wtedy nadal musisz przepłukać stary płyn całego systemu F & R gdzieś wzdłuż szutrowej drogi.
Nadal nie rozumiem, w jaki sposób jakikolwiek płyn jest uwalniany, mieszany lub przepływa wokół uszczelnionego systemu z pojedynczą linią z pompą ABS pośrodku. Nie ma miejsca, do którego płyn mógłby się dostać. To zamknięta pętla, w której płyn mógłby krążyć. Kolumna płynu hamulcowego przesunęła się tylko o niewielką ilość do przodu/tyłu, w zależności od tego, czy hamulec jest wciśnięty, czy zwolniony. Pompa ABS po uruchomieniu pulsuje, a niewielka ilość kolumny płynu hamulcowego jest wpuszczana do pompy ABS, aby uwolnić kolumnę płynu od ciągłego naciskania na krążki w zacisku. Ten ruch jest niewielki i niewystarczający, aby umożliwić duży przepływ płynu do/z pompy ABS, ale po prostu pulsuje w przód i w tył.System ABS dotyczy zarówno "przednich, jak i tylnych" obwodów integralnych, wykorzystując ten sam płyn hamulcowy prowadzony ze zbiornika~przez przewody~do tłoczków zacisków. W razie potrzeby (aby zapobiec blokowaniu hamulców/kół) aktywowana jest "hiper-pulsacyjna" akcja pompy, wysyłając płyn do tłoczków zacisków.
Aby mieć pewność, że pompa aktywuje się podczas płukania płynem, MotoScan lub GS911 są "niezawodnymi metodami" aktywacji ABS i uwolnienia (pompowania) uwięzionego płynu przez korpus pompy.
Ten uwięziony płyn uwolniony z pompy ABS miesza się z/do układów F & R, które następnie zostaną odpowietrzone w procesie płukania.
Biorąc pod uwagę to mieszanie i podejście "aktywacji ABS na drodze szutrowej", to od osoby zależy, czy czuje się pewnie i pewnie, że pompa jest/została wystarczająco aktywowana. Wymóg serwisowy uruchamia pompę ABS trzy razy.
Mam szybkie odpowietrzniki F & R w obu moich motocyklach, co sprawia, że płukanie i odpowietrzanie to pestka.
Podczas płukania układu nie oszczędzam na świeżym płynie hamulcowym.
Kolejność kroków, których osobiście przestrzegam, to;
1) Zassać stary płyn ze zbiorników F & R i napełnić świeżym,
2) Aktywować pompę ABS trzy razy; raz za pomocą pedału hamulca tylnego, dwa razy za pomocą dźwigni hamulca przedniego (więc cały stary płyn jest teraz w przewodach),
Tylne hamulce:
3) Otworzyć tylny odpowietrznik i przepłukać tylny hamulec, aż pojawi się świeży płyn, a zbiornik będzie @ min,
4) Uzupełnić zbiornik i ponownie przepłukać, aż zbiornik będzie @ min,
5) Uzupełnić zbiornik po raz ostatni.
Przednie hamulce:
*Lewy zacisk następuje po płukaniu w kroku #3 powyżej,
*Płukanie prawego zacisku zgodnie z krokiem #4 powyżej,
*Uzupełnianie zgodnie z krokiem #5,
*Ponownie odpowietrzyć lewy zacisk, a następnie prawy, aby potwierdzić brak powietrza; uzupełnić zbiornik po raz ostatni.
Tylny hamulec to nie problem dla mnie, tylko przedni lewy zacisk, który próbuje sięgnąć po klucz, aby poluzować odpowietrznik podczas uruchamiania dźwigni i jednocześnie pilnować poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym. To jak coś z Karmy Sutry.Właśnie zrobiłem odpowietrzanie z Motoscan i OBDLINKLX. Zajęło 30 minut. Użyłem żony, żeby nacisnęła na tylny hamulec. Ja się tak nie wyginam...LOL