R1200GS Forum banner
61 - 80 of 132 Posts
Czy ktoś ma doświadczenie z Misjami na Zachodzie? Mamy dużo stromych, luźnych, rozłożonych skał; piasek/drobny brud na twardym podłożu; piasek zmieszany ze gruzem i głęboki piasek. W Oregonie i Waszyngtonie mają też błoto i mokre liście.

Powiem, że lata temu założyłem zestaw opon Dunlop do mojego GS '05 i po klasycznych Tourances stwierdziłem, że jazda na Dunlopach NIE przypadła mi do gustu. O ile Metzlery naprawdę dawały niesamowite, połączone poczucie pewności w ostrych zakrętach, o tyle Dunlopy były całkowicie obojętne na moje ruchy kierownicą – Tourances sprawiały wrażenie, jakbym jechał po szynach, gdy wyznaczałem linię, podczas gdy Dunlopy stale próbowały wybrać nową linię, nie były chybotliwe, ale wymagały ciągłego zarządzania przez kierowcę.

Kiedy odległość z Annapolis MD do Fort Kent Maine i z powrotem, a następnie z Annapolis do Key West i z powrotem, nie ma zbyt wiele okazji do przeprowadzenia wspomnianej strip-ektomii. Zdecydowanie udało się je trochę wyrównać....

• Like
Reactions: Scurvy
Discussion starter · #64 ·
Czy ktoś ma doświadczenie z Mission na Zachodzie? Mamy dużo stromych, luźnych, rozłożonych skał; piasek/drobny brud na twardym podłożu; piasek zmieszany z gruzem i głęboki piasek. W Oregon i Waszyngtonie mają też błoto i mokre liście.
Nowe opony Dunlop Mission pojawiły się w zeszłym roku. Na forum Adventure jest długi wątek na ich temat od osób, które używają ich bardzo intensywnie we wszystkich warunkach. Dunlop Trailmax Mission

Teraz, gdy minął prawie rok od ich premiery, jaki przebieg osiągają tutaj ludzie? Jestem dopiero w zakresie 2500 mil bez zauważalnej zmiany bieżnika, więc jestem ciekaw, co zauważają inni...

Mój kumpel założył je do swojego GS-a i powiedział, że to najlepsze opony, jakie miał od dłuższego czasu. Używał ich podczas naszej ostatniej przejażdżki NMBDR i powiedział, że dobrze sprawdziły się w każdym terenie, po którym jeździliśmy (prawie wszystko oprócz deszczu i błota).

Tak bardzo się nimi zachwycał, że założę je do mojego GSA, jak tylko opony szosowe Conti się skończą.

Now thats its been close to year since these came out, what kind of mileage are people here getting ? I'm only in the 2500 mi range with no really noticeable tread change so I'm curious at to what others are noticing....
Wcześniej zamieściłem zdjęcia moich w tym wątku. Bieżnik jest tak głęboki, przy jednoczesnym zachowaniu doskonałych osiągów, że te opony będą zdecydowanie najdłużej zużywającymi się oponami, jakich kiedykolwiek używałem w jakimkolwiek motocyklu.

• Like
Reactions: Dan Diego
Mam przejechane około 8000 mil na tylnej oponie i wciąż 6,1 mm bieżnika do wskaźnika zużycia.

Czytałem tak wiele dobrych raportów na temat DTM i byłem na nie zdecydowany. Jeździłem na Metzeler Karoo 3 w moim R1200GS 2017 i uznałem hałas na drodze za irytujący. Wszystkie recenzje DTM mówią, że poziom hałasu jest niższy niż w przypadku innych równoważnych opon, zwłaszcza Karoo 3. Ponadto wszyscy wydają się zgłaszać, że hałas dochodzi z przodu i jest wzmacniany przez przednie widelce w R1200GS, co pogarsza sprawę w porównaniu z innymi motocyklami. Tylne opony DTM nie są dostępne w Australii do 2021 roku. Postanowiłem więc wymienić tylko przednią. Mam więc teraz DTM z przodu i Karoo 3 z tyłu. Muszę powiedzieć, że szum między 60 a 90 km/h brzmi jak startujący silnik odrzutowy. Próbowałem jechać na luzie przy tej prędkości i pochylać się do przodu i do tyłu, aby spróbować ustalić, skąd dochodzi hałas, i myślę, że dochodzi on z tyłu, a nie z przodu, co przeczy temu, co wszyscy inni stwierdzają. Myślę również, że producenci opon w swoich próbach i testach (w tym Dunlop) zaprojektowaliby wzory bieżnika tak, aby harmoniczne się nie wzmacniały, ale raczej się znosiły, dlatego nie należy mieszać marek opon. Moje pytanie brzmi i mam nadzieję, że ktoś będzie wiedział - Czy powinienem poczekać, aż tylna opona DTM stanie się dostępna i zamontować ją z tyłu w nadziei, że ten straszny hałas zniknie lub się zmniejszy, czy po prostu wymienić obie na inny zestaw? (Jeśli nie uda mi się rozwiązać tego problemu z hałasem, będę musiał przejść na 90/10 i zrezygnować z jazdy po nieutwardzonych drogach, ponieważ większość czasu spędzam na drodze). Czy ktoś jeszcze miał podobne doświadczenia?

Czytałem tak wiele dobrych raportów na temat DTM i byłem na nie zdecydowany. .... miałeś podobne doświadczenie?
Cóż, ogólny konsensus na tym forum i na ADVRider jest taki, że Missions są cichsze, A Karoo 3 to bomby hałasu, więc to pewny zakład, że czas na coś innego i cokolwiek wybierzesz, będzie ulepszeniem.

To powiedziawszy, brzmi to tak, jakbyś spędzał niewiele czasu lub wcale na nieutwardzonych drogach, a te 10% z 90/10 mieści się w zakresie dróg szutrowych/gruntowych i więcej, więc trzymałbym się 90/10. Brzmi to tak, jakbyś był prawie w całości kierowcą asfaltowym, więc kup gumę, aby faworyzować tę ogromną większość jazdy, a uzyskasz lepszą wydajność, przebieg, przyczepność, hałas, osiągi na mokrej nawierzchni, czucie itp....

Cóż, ogólny konsensus na tym forum i na ADVRider jest taki, że Missions są cichsze, A Karoo 3 to bomby hałasu, więc to pewne, że czas na coś innego i cokolwiek wybierzesz, będzie ulepszeniem.

To powiedziawszy, wygląda na to, że spędzasz niewiele czasu lub wcale na nieutwardzonych drogach, a te 10% z 90/10 jest całkowicie w zakresie dróg szutrowych/gruntowych i więcej, więc trzymałbym się 90/10. Wygląda na to, że jesteś prawie w całości kierowcą asfaltowym, więc kup gumę, aby faworyzować tę ogromną większość jazdy, a uzyskasz lepszą wydajność, przebieg, przyczepność, hałas, osiągi na mokrej nawierzchni, czucie itp....
Dziękuję za ocenę. Rozważałem Pirelli Scorpion Trail II. Przy okazji, na jakim motocyklu jeździsz i jakie masz opony?

Też myślę, że producenci opon w swoich próbach i testach (w tym Dunlop) zaprojektowaliby wzory bieżnika tak, aby harmoniczne się nie wzmacniały, ale raczej się znosiły
!!TO!!

Zastanawiałem się nad tym samym. Jedna rzecz dla głośnej opony w samochodzie lub ciężarówce, gdzie jesteś w środku, ale w motocyklu wydaje się, że powinno to być częścią konstrukcji opony.

Na szczęście moje Mitas E-07+'s, choć na początku trochę głośne, po 500 milach ucichły, zgaduję, że musiały trochę zetrzeć krawędzie.

Prawie zdecydowałem się na te opony, gdy tylko moje Anakee 3s się zużyją. Przeanalizowałem różne opony i chociaż mogą być lepsze opony „wszystkie uliczne” lub kostkowe, te spełnią moje potrzeby.

Jeśli chodzi o kwestię hałasu, głośne opony nigdy mi nie przeszkadzały. Kiedy jestem na asfalcie, noszę zatyczki do uszu i słucham muzyki. Kiedy jestem na zniszczonej nawierzchni lub w terenie, cóż...

A podsumowując, ze wszystkich wielu opon, które założyłem na kilkanaście lub więcej motocykli, miałem problem tylko z jednym zestawem, którego naprawdę nie znosiłem. Zazwyczaj po prostu jeżdżę i robię notatki w miarę postępów. Zobaczymy więc.

Miłej zabawy! Czekam na Twoją relację z opon!
Cześć

Jestem nowy na forum. Mieszkam w RPA i jeżdżę na GS-ie z 2005 roku. Ostatnio, na podstawie różnych recenzji, kupiłem zestaw trail max missions. Nie jestem zbyt doświadczonym kierowcą terenowym i nie jestem ekstremalnym kierowcą (wraz z wiekiem włącza się samozachowawczość), ale lubię jazdę po ziemi i po kamienistych, wyboistych drogach. Do tej pory przejechałem na nich około 800 mil. W porównaniu do opon Anakee wilds, które miałem w poprzednim GS-ie, te opony są znacznie cichsze. Przyczepność wydaje się świetna, ale też nie wykorzystuję opony do ostatniego klocka... nie jestem wystarczająco odważny.
W terenie w błocie gliniastym opony mocno się zlepiają (i upadam), ale przypuszczam, że tego można się spodziewać w błocie gliniastym. Na reszcie ziemi i bardziej przyjaznym i mniej lepkich błocie są doskonałe. Na żwirze i większych kamienistych drogach również bardzo dobrze.
Tam, gdzie się dla mnie nie sprawdziły, to jazda z dużą prędkością. Jazda motocyklem do 100 mil na godzinę jest w porządku. Powyżej tego przód zaczyna się chwiać jak mini tank slap. Aby to zatrzymać, muszę zacisnąć zbiornik kolanami i bardzo lekko trzymać kierownicę. Zauważyłem również, że jadąc z powrotem po dość złej, dziurawej drodze asfaltowej, przy prędkościach około 70-80 mil na godzinę i wyższych, podczas omijania dziur, mini tank slap pojawia się podczas próby zmiany kierunku. Doświadczyłem jednak szybkiego skrętu i musiałem się do tego przyzwyczaić.
Czytając forum w całości, zauważyłem, że cena tych opon w USA jest znacznie wyższa niż w RPA. Zapłaciłem R3500 za parę zamontowaną, co daje około 230 dolarów...

A teraz pytanie... czy jest tu ktoś, kto doświadczył chwiejnego przodu i jak się go pozbyć? Jeżdżę z sugerowanym ciśnieniem, jak podano w zakładzie wulkanizacyjnym.

Jazda motocyklem do 100 mil na godzinę jest w porządku. Powyżej tego przednia część zaczyna się chwiać jak mini tank slap. Aby to zatrzymać, muszę zacisnąć zbiornik kolanami i bardzo lekko trzymać kierownicę. Zauważyłem również, że podczas jazdy po dość złej, dziurawej drodze asfaltowej, przy prędkościach około 70-80 mil na godzinę i wyższych, podczas omijania dziur, mini tank slap pojawia się podczas próby zmiany kierunku.
Cóż, cholera, to niedobrze. Mam nadzieję, że problemem jest po prostu brak wyważenia lub problem z ciśnieniem powietrza. Przyjaciel ma je w swoim GS i uwielbia je. Nie zgłaszał żadnych z tych problemów.

Planuję zainstalować MT po zużyciu moich Anakees za kilka tysięcy mil. Do tego czasu zrobię więcej badań.

Cóż, do kitu, to niedobrze. Mam nadzieję, że problemem jest po prostu brak wyważenia lub problem z ciśnieniem powietrza. Przyjaciel ma je w swoim GS i uwielbia je. Nie zgłaszał żadnego z tych problemów.

Planuję zainstalować MT po zużyciu moich Anakees za kilka tysięcy mil. Do tego czasu zrobię trochę więcej badań.
Cóż, w oparciu o komentarze na tym forum, pobawię się ciśnieniem w oponach i zobaczę, czy to robi różnicę. Wypróbuję to jutro i dam znać

Discussion starter · #80 ·
Mogę zabrać opony Mission znacznie powyżej 100 bez żadnych problemów. Upewnij się, że opony w odpowiednim rozmiarze zostały zamontowane, szprychy są dokręcone, a koła proste. Inną myślą jest to, że amortyzator skrętu może być zużyty.
Na początek sprawdziłbym rozmiar opon, felgi i szprychy.

61 - 80 of 132 Posts