Czytałem tak wiele dobrych raportów na temat DTM i byłem na nie zdecydowany. Jeździłem na Metzeler Karoo 3 w moim R1200GS 2017 i uznałem hałas na drodze za irytujący. Wszystkie recenzje DTM mówią, że poziom hałasu jest niższy niż w przypadku innych równoważnych opon, zwłaszcza Karoo 3. Ponadto wszyscy wydają się zgłaszać, że hałas dochodzi z przodu i jest wzmacniany przez przednie widelce w R1200GS, co pogarsza sprawę w porównaniu z innymi motocyklami. Tylne opony DTM nie są dostępne w Australii do 2021 roku. Postanowiłem więc wymienić tylko przednią. Mam więc teraz DTM z przodu i Karoo 3 z tyłu. Muszę powiedzieć, że szum między 60 a 90 km/h brzmi jak startujący silnik odrzutowy. Próbowałem jechać na luzie przy tej prędkości i pochylać się do przodu i do tyłu, aby spróbować ustalić, skąd dochodzi hałas, i myślę, że dochodzi on z tyłu, a nie z przodu, co przeczy temu, co wszyscy inni stwierdzają. Myślę również, że producenci opon w swoich próbach i testach (w tym Dunlop) zaprojektowaliby wzory bieżnika tak, aby harmoniczne się nie wzmacniały, ale raczej się znosiły, dlatego nie należy mieszać marek opon. Moje pytanie brzmi i mam nadzieję, że ktoś będzie wiedział - Czy powinienem poczekać, aż tylna opona DTM stanie się dostępna i zamontować ją z tyłu w nadziei, że ten straszny hałas zniknie lub się zmniejszy, czy po prostu wymienić obie na inny zestaw? (Jeśli nie uda mi się rozwiązać tego problemu z hałasem, będę musiał przejść na 90/10 i zrezygnować z jazdy po nieutwardzonych drogach, ponieważ większość czasu spędzam na drodze). Czy ktoś jeszcze miał podobne doświadczenia?