R1200GS Forum banner

Duży przebieg 1250GS 2021? Kupować czy unikać?

4.4K views 17 replies 13 participants last post by  Gmachine  
#1 ·
Chcę kupić 1250GS z 2021 roku ze wszystkimi pakietami (chyba), ale ma przejechane 52 800 km, ale jest serwisowany tak jak powinien.
Czy jest coś, co powinienem wiedzieć lub o czym pomyśleć, JEŚLI go kupię?

Jakiś facet na FB powiedział, że amortyzatory zaczną tracić tłumienie w okolicach 80 000 km. Czy to prawda?

//Mam nadzieję, że wkrótce właściciel GS

#3 ·
Czy obawiasz się, że 52 800 km/33 000 mil to za dużo dla modelu z 2021 roku? Jeśli tak, to nie.

Jeśli podoba Ci się motocykl i cena jest odpowiednia, kup go.

Nie wiem, w jakim kraju jesteś, ale gdyby ten motocykl był w USA, prawdopodobnie nadal podlegałby 3-letniej gwarancji i kwalifikowałby się do maksymalnie 5 dodatkowych lat przedłużonej gwarancji, jeśli zdecydujesz się go kupić.

#4 ·
Jeśli cena jest uczciwa, ten rower jest ledwo dotarty

Wysłane z mojego motorola one 5G UW za pomocą Tapatalk
Myślę, że cena jest uczciwa.

Czy obawiasz się, że 52 800 km / 33 000 mil to za dużo dla 2021 roku? Jeśli tak, to nie.

Jeśli podoba Ci się rower i cena jest odpowiednia, kup go.

Nie jestem pewien, w jakim kraju jesteś, ale gdyby ten rower był w USA, prawdopodobnie nadal podlegałby 3-letniej gwarancji i kwalifikowałby się do maksymalnie 5 dodatkowych lat przedłużonej gwarancji, jeśli zdecydujesz się ją kupić.
Tak, uważam, że ten przebieg jest trochę wysoki jak na rok 2021, ale być może nie ma się czym martwić.
Myślę, że nadal podlega 3-letniej gwarancji, sprawdzę, czy kwalifikuje się do 5 lat.

#15 ·
Myślę, że cena jest uczciwa.

Tak, uważam, że ten przebieg jest trochę wysoki jak na rok 2021, ale być może nie ma się czym martwić.
Myślę, że nadal jest na gwarancji 3-letniej, sprawdzę, czy kwalifikuje się do 5-letniej.
Mam 31 000 mil na moim GSA '22. Jeździ jak marzenie, przeszedł wszystkie akcje serwisowe i biuletyny serwisowe, ma nowe opony i klocki hamulcowe HH, świetną szybę turystyczną plus "Aerowings" Aeroflow i kilka innych dodatków, które sprawiają, że sportowa turystyka to czysta przyjemność. Moje opony to 90/10 Continental Trail Attack 3 (90/10). Rower ma niskie zawieszenie, ale z normalnej wysokości siedzeniem Sargent... co jest pomiędzy normalnym siedzeniem BMW a wysokim siedzeniem. Dużo miejsca na nogi, ale mogę dosięgnąć ziemi i łatwo prowadzić rower na wzniesieniach. Przód siedzenia jest wąski. Uważam, że wysokość tego roweru jest idealna dla mojego 30-calowego kroku. Nie jestem maniakiem jazdy w terenie, nie zależy mi na dodatkowym prześwicie. Ten rower ma ~6" skoku zawieszenia. To mi wystarcza. Standardowe GSA są rzeczywiście bardzo wysokie. Tego nie chciałem. Nie obchodzi mnie, czy niskie osoby mogą jeździć na standardowych GSA. To proszenie się o kłopoty, jeśli jeździsz sam, gdzie jest pagórkowato na rowerze, który jest dla ciebie naprawdę wysoki. Upuścisz go częściej niż model z niskim zawieszeniem. Plus, jest TO...

...Wszystkie GSA 1250 mają o ½ stopnia mniejszy kąt pochylenia do przodu niż 1250 GS na przednim kole. Kąt "widły" jest bardziej pionowy w GSA. To, w połączeniu z niskim zawieszeniem, skraca rozstaw osi w stosunku do standardowego GS i sprawia, że ​​niski GSA reaguje na ruchy kierownicy i pochylenia szybciej niż normalny GS lub GSA. W normalnym GSA z bardzo długim skokiem zawieszenia, bardziej stromy pochylenie skraca rozstaw osi do tego samego lub prawie tego samego, co standardowy GS. Kiedy obniżysz to zawieszenie o prawie 2", bardziej pionowy kąt skrętu robi coś innego.

Jeździłem standardowym GS przez 2 tygodnie w Alpach Szwajcarskich i Francuskich we wrześniu ubiegłego roku. Kiedy wróciłem do domu, moje GSA z niskim zawieszeniem sprawiało wrażenie bardziej "super-moto" niż standardowy GS, którym jeździłem. Naprawdę podobało mi się ponowne jeżdżenie moim motocyklem, kiedy wróciłem do domu... Euro drogi były po prostu niesamowite, ale wolę czuć się na moim motocyklu lepiej niż na tym standardowym GS.... i przejechałem tysiące mil na naprawdę wymagających alpejskich drogach. Na dużych, prostych drogach standard jest nieco bardziej stabilny. Lubi też szybkie zakręty, ale mój niski GSA ma zwinność, którą można wykorzystać, aby zapewnić wiele dodatkowych opcji pokonywania zakrętów przy niskich i średnich prędkościach. Po prostu to uwielbiam.

Rozważam zakup 1300, ale nie wcześniej, aż sytuacja się uspokoi. Może naprawią przód do następnego roku modelowego? Jestem pewien, że będą też jakieś błędy i aktualizacje. Zawsze tak jest w przypadku motocykli BMW. Więcej akcesoriów (jak np. sakwy!) będzie wtedy również dostępnych, zarówno od BMW, jak i z rynku wtórnego.

Zastanawiam się, jak będzie wyglądał 1300 z tekstylnymi sakwami Mosco Moto lub aluminiowymi skrzyniami? Jestem pewien, że sakwy Vario będą wyglądać całkiem efektownie, jeśli uda im się uruchomić elektryczne zamki. To lub jakaś inna usterka wstrzymuje je lub już byłyby w konfiguratorze.

Nie wiem, ile mil będzie miał mój 1250 GSA, kiedy w końcu nastąpi cały ten pozostały rozwój 1300. Do tego czasu mój 1250 będzie miał najlepszą opiekę mechaniczną. Nie będzie też widział trudnych przejażdżek typu BDR. Zabieram go na EZ camping. Wezmę dziwną nieutwardzoną drogę, jeśli Garmin mnie zawiedzie, zamiast wracać do utwardzonej trasy. Nie planuję jednak celowo całodniowych wycieczek pełnych zakurzonych szlaków i sękatych wzgórz. Wolę moje sękate wzgórza utwardzone.

Będzie mieszkał w moim klimatyzowanym garażu i przypuszczam, że średni dzień jazdy wyniesie około 220 mil. Niektóre dni to 50 mil, niektóre 600. Dużo, jak dzisiaj, to 200 lub trochę więcej, głównie po drogach pozamiejskich, tak krętych, jak to tylko możliwe. Od czasu przejścia na emeryturę celowo dodałem godzinę lub więcej do moich krótkich przejażdżek i dzień lub dwa w każdą stronę do moich długich przejażdżek, aby były wolniejsze i o wiele bardziej interesujące. Miałem wcześniej 4 RT i zrobiłem swoje mega-milowe przejazdy z zawrotną prędkością. O wiele więcej przyjemności można czerpać z pokonywania małych technicznych dróg, których nigdy wcześniej nie widziałeś. Uwielbiam to!

1250 otrzymuje paliwo najwyższej klasy lub paliwo premium głównych marek, 93 w moim stanie i kiedy mogę je dostać. Otrzymuje pełny olej syntetyczny o odpowiedniej specyfikacji na czas lub wcześniej. Olej w przekładni głównej jest wymieniany zgodnie z harmonogramem (12 tys.). Wał napędowy jest regularnie sprawdzany i smarowany tym drogim mazidłem, po prostu dla bezpieczeństwa. Hamulce i zawory są sprawdzane co 12 tys. Wymiany płynu hamulcowego są wykonywane co 2 lata u dealera, podobnie jak wszystkie aktualizacje i prace związane z akcjami serwisowymi / biuletynami technicznymi. Właśnie kazali mi wymienić cały płyn hamulcowy. Chociaż nie posiadam jeszcze motocykla od 2 lat, został on napełniony płynem w fabryce. To było 2 lata temu zgodnie z datą produkcji. Sam ustawiam krzywki i pierścień czujnika zapłonu za pomocą specjalnych narzędzi, które kupiłem. Sprawdzam i reguluję zawory i mam do tego zestaw podkładek. (Jak dotąd nie było potrzeby regulacji.) Zmieniam świece zapłonowe oraz filtry powietrza i oleju zgodnie z harmonogramem fabrycznym. Montuję i wyważam opony za pomocą zestawu No-Mar. Cały serwis jest udokumentowany. Zachowuję paragony za moje materiały i uwzględniam wymiany opon w moich zapisach.

Rower utrzymywany w taki sposób, jak ja, jest wart pieniędzy. Jest tak dobry jak nowy rower, ale z wieloma częściami z rynku wtórnego starannie dobranymi, a czasem ponownie wybranymi. Przetestowałem 5 szyb, 3 różne siedzenia i 2 rodzaje bar-baks, zanim zdecydowałem się na konfigurację, której używam teraz. Myślę, że jest bardzo dobrze. Rozważałem Russel Day-Long dla roweru, ale myślę, że wyglądają nieporęcznie i lubię się poruszać na rowerze, kiedy robię swoje w zakrętach. Sargent zawsze na to pozwalał i dobrze mi służył. Sargent dla tego roweru jest twardszy niż jakikolwiek wcześniej, ale dostosowałem się do niego i mogę jeździć cały dzień bez bólu. Próbowałem standardowego siedzenia... za miękkie... i Wunderlich... za twarde dla mnie, ale pięknie wykonane. Jest kilka nowszych marek, które wyglądają kusząco. Może spróbuję jednego, jeśli zatrzymam ten rower jeszcze kilka lat?

Większość motocykli ma cięższe życie niż mój. Niektóre są przechowywane na zewnątrz pod plandeką lub w szopie. Niektóre są codziennie pozostawiane na słońcu. Czasami wymiany oleju są opóźnione lub świece zapłonowe nie są wymieniane. Niektórzy właściciele wykonują własną konserwację, ale bez kluczy dynamometrycznych. Właściwy olej, czysty chemicznie, pozwala silnikowi przetrwać 300 000 mil. Zły olej, pozostawiony zaniedbany, pozwala silnikowi przetrwać 60 000. Modyfikacje silnika zwiększające prędkość mogą powodować wycieki w układzie dolotowym powietrza. Wloty z pęknięciami lub oznakami wycieku kazałyby mi odejść od używanego roweru. Filtry z rynku wtórnego, które czyszczą "lepiej" w laboratorium, czasami nie pasują idealnie do roweru i dlatego powodują wyciek brudnego powietrza do roweru wokół krawędzi, powodując przedwczesne zużycie cylindra i zaworu. Papierowe filtry niemieckiej produkcji przez dostawców OE dla mnie. Pasują.

Te nowoczesne, naszpikowane technologią rowery, na które ludzie często narzekają, wyłączają się, jeśli są odwrócone. ...Wspaniale! Istnieje mniejsze ryzyko ukrytego uszkodzenia silnika w wyniku upadków. Ta rzadko omawiana funkcja chroni silniki przed obracaniem się z suchymi łożyskami. Jeśli GS ma jakieś zadrapania po upadku, nie jest to oznaka, że ​​rower jest do niczego. Kiedyś trzeba było się martwić, że kierowca zostawił motocykl włączony, podczas gdy pompa oleju zassała powietrze po upadku. Te dni na szczęście minęły.

Bardzo brudny olej w okienku olejowym może być złym znakiem. Wycieki wokół szwów bloku mogą sygnalizować przepełnienie olejem i konserwację przez osoby, które nie czytają instrukcji. Szukaj również nadmiaru oleju w air-boxie. To nie koniec świata, ale pokazuje poziom zrozumienia motocykla przez właściciela.

Brak dokumentacji konserwacji może być złym znakiem. Chrupiące uczucie w kierownicy podczas obracania przedniego koła, gdy rower jest na centralnej podstawce, jest złym znakiem. Szprychowe koła, które nie są proste, felgi ze stopów, które są wgniecione, duże uszkodzenia słoneczne lub po prostu pajęczyny z zaniedbania mogą być złymi znakami. Szukaj wygiętych ram lub problemów z wyrównaniem. Jeśli rower był przechowywany przez długi czas, sprawdź kolor oleju w okienku. Jeśli jest brudny, odejdź.

GS z otartym łokciem lub dwoma to nic wielkiego. Przebieg na dobrze utrzymanym BMW również nie jest oznaką, że rower jest zużyty. Są one stworzone do długiej pracy, ale wymagają dobrej opieki.

Gumowe i plastikowe elementy mogą utleniać się na słońcu. Zazwyczaj nie jest to problem funkcjonalny, ale może to oznaczać, że niektóre rzeczy należy wymienić, zanim ulegną awarii. Stare opony? Oczywiście, budżet na natychmiastowe wymiany.

Amortyzatory są problemem. Przebudowane lub nadające się do przebudowy amortyzatory w motocyklu o większym przebiegu byłyby dużym plusem, powiedziałbym. Pokazuje, że właścicielowi zależało na tego rodzaju rzeczach na tyle, by coś z tym zrobić. Dobre amortyzatory z rynku wtórnego, dobrze ustawione, są marzeniem do jazdy. Standardowe amortyzatory ESA są wspaniałe, ale z czasem zaczynają mniej tłumić. Jest to zauważalne z tyłu. Zbliżam się do punktu, w którym będę chciał coś zrobić. Tej zimy będę szukał opcji zawieszenia. Może wymienię swój motocykl, jeśli 1300 będzie mi odpowiadał? A może, jeśli nie, to zamiast tego dostanę jakieś rozwiązanie Tractive lub inne dobre rozwiązanie amortyzacyjne na następny sezon? Porozmawiam z Beemerworks, kiedy będę gotowy. Poprzednie doświadczenia mówią mi, że to oni są ludźmi, do których należy się udać w tej sprawie.

To, czy dostanę amortyzatory z rynku wtórnego, będzie zależało od tego, jak nowy motocykl będzie mi się podobał. Stać mnie na jeden, ale czy naprawdę będzie dla mnie lepszy?

Czy będę musiał kupić zupełnie nowe specjalne narzędzia do konserwacji nowego silnika? (prawdopodobnie). Czy narzędzia będą dostępne tak wcześnie po wydaniu? (prawdopodobnie nie, może nigdy?)

Ogromnym czynnikiem mojej decyzji, czy kupić 1300, będzie dostępność narzędzi i instrukcji konserwacji. Jeśli będę musiał polegać wyłącznie na dealerze, równie dobrze mogę kupić Ducati 4-zaworowe. Dużą zaletą BMW jest to, że głowice są bezpośrednio z boku, więc konserwacja jest o wiele bardziej wykonalna. Jeśli BMW zdecyduje się ukryć informacje konserwacyjne przed swoimi klientami, równie dobrze mogę kupić KTM lub Duc. Lubię wykonywać pracę przy moim motocyklu. Nie powinno się tego ukrywać przed właścicielami. W USA jest prawo, ale najwyraźniej nie jest ono egzekwowane? Tak naprawdę nie rozumiem, dlaczego tak wiele praw w USA nie jest obecnie egzekwowanych... ale to już inna historia.

#5 ·
Jeśli cena była odpowiednia, to byłby dobry zakup. Nawet jeśli zawieszenie zawiedzie przy 80 000 km i trzeba je będzie odbudować, to nadal może być dobrym zakupem, jeśli cena była odpowiednia. Musisz tylko sprawdzić, czy wszystkie wezwania do serwisu zostały wykonane lub zanieść samochód do serwisu, zwłaszcza ten dotyczący wału napędowego.

#6 ·
FWIW, mój kumpel przejechał 214 000 km/133 000 mil swoim BMW w zeszłym roku i sprawdza, ile kolejnych dni po 300 mil może przejechać na BMW. Jest już ponad 500 dni z rzędu.

Co około 4 miesiące robi 50 000 km/33 000 mil swoim BMW i ma już ponad 2 575 000 km/1 600 000 mil na BMW.

• Like
Reactions: mca236
#10 ·
Przebieg nie jest problemem. Chodzi o to, jak motocykl był eksploatowany. Jeśli był dużo jeżdżony w terenie, przez agresywnego kierowcę, martwiłoby mnie to. Byłoby to widoczne podczas oględzin motocykla. Jeśli był jeżdżony głównie po asfalcie, nie miałbym żadnych obaw. Znowu, liczy się stan, a nie przebieg, w granicach rozsądku.