R1200GS Forum banner

Ostrzeżenie o poziomie oleju w drodze do domu zeszłej nocy...

7.1K views 12 replies 8 participants last post by  CallMeSnake  
#1 ·
Otrzymałem wczoraj wieczorem ostrzeżenie o niskim poziomie oleju w drodze do domu, na wypadek gdyby to miało znaczenie, na zewnątrz było około 100f. Wskaźnik poziomu oleju wygląda dla mnie zupełnie dobrze, zdjęcie poniżej jest na centralnej podstawce, na zimno, rano po.

Czy jest się czym martwić, czy po prostu jechać dalej? Dziś rano w drodze do pracy nie było żadnej kontrolki ostrzegawczej... [emoji1745]
Image

Wysłane z mojego Pixel 7 Pro używając Tapatalk

#4 ·
Jeśli poziom oleju znajduje się w dowolnym miejscu w okręgu, motocykl na centralnej stopce na równym podłożu w dowolnym momencie po pięciominutowym spływie jest w porządku. Poziom oleju nie zmieni się dramatycznie po postawieniu motocykla na stopce bocznej, a następnie ustawieniu minutnika na 5 minut, a następnie postawieniu na centralnej stopce i spojrzeniu na wziernik po kilku kolejnych minutach. Było wiele przypadków, w których zostawiłem swój motocykl po jeździe i zanotowałem poziom oleju. Potem wróciłem następnego ranka lub miesiąc później i było dokładnie tak samo lub tylko odrobinę wyżej we wzierniku. Nie ma potrzeby nadmiernego komplikowania procesu sprawdzania oleju.

Jeśli chodzi o kontrolkę ostrzegawczą oleju, to prawdopodobnie była to usterka. Poziom oleju jest idealny, jak na zdjęciu. Jeśli kontrolka ostrzegawcza zgasła i pozostała zgaszona po następnym uruchomieniu zapłonu, jedź dalej i nie martw się tym.

• Like
Reactions: Scurvy
#5 ·
Jeśli poziom oleju znajduje się w dowolnym miejscu w okręgu motocykla na centralnej podstawce na równym podłożu w dowolnym momencie po pięciominutowym spływie, wszystko jest w porządku. Poziom oleju nie zmieni się dramatycznie po postawieniu motocykla na bocznej podstawce, a następnie ustawieniu minutnika na 5 minut, a następnie postawieniu na centralnej podstawce i spojrzeniu na wziernik po kilku kolejnych minutach. Było wiele przypadków, w których po jeździe odstawiałem swój motocykl i notowałem poziom oleju. Potem wracałem następnego ranka lub miesiąc później i było dokładnie tak samo lub tylko odrobinę wyżej na wzierniku. Nie ma potrzeby komplikowania procesu sprawdzania oleju.

Jeśli chodzi o kontrolkę ostrzegawczą oleju, prawdopodobnie była to usterka. Poziom oleju jest idealny, jak na zdjęciu. Jeśli kontrolka ostrzegawcza zgasła i pozostała zgaszona po następnym uruchomieniu zapłonu, jedź dalej i nie martw się tym.
Dzięki jak zawsze za pomoc, bardzo doceniam! Kocham tę społeczność!

#6 ·
Kilka lat temu w moim samochodzie zapaliła się kontrolka poziomu oleju. Sprawdziłem poziom i było w porządku. Jednak kontrolka nadal się świeciła. Okazało się, że winna była wadliwa pompa oleju.
Tak tylko myślę.

#7 ·
Trochę późno dołączam do gry, ale mój GS czasami wyświetla ostrzeżenia o poziomie oleju podczas gwałtownego przyspieszania, gdy poziom oleju jest nieco poniżej normy, zwykle pod koniec 6000-milowego okresu między przeglądami. Prawdopodobnie zależy to od tego, gdzie znajduje się czujnik, mój to hexhead.
Nie wyświetlał ostrzeżenia od czasu ostatniej wymiany oleju, mimo że mam już prawie 7 tys. mil, więc albo wlałem trochę więcej na początku, albo motocykl w końcu dotarł się po 31 tys. milach.

#11 ·
Ostrzeżenie o poziomie oleju nie ma nic wspólnego z ciśnieniem oleju. Te motocykle nie mają czujnika ciśnienia oleju.
Mają przełącznik ciśnienia oleju. Wcześniejsze motocykle mają lampkę ostrzegawczą ciśnienia oleju. Uważam, że późniejsze motocykle po prostu aktywują ogólną lampkę kontrolną silnika. Powinno być wymienione w instrukcji obsługi, jeśli ma lampkę ostrzegawczą ciśnienia oleju. Myślę, że ta zmiana nastąpiła, gdy przeszli na silniki WC.