R1200GS Forum banner

Czy są tu jacyś właściciele Schuberth C5? Lepsza opcja?

2 reading
7.1K views 26 replies 16 participants last post by  Gmachine2  
#1 · (Edited)
Myślę o zakupie Schuberth C5, który jest teraz w sprzedaży. Jakieś rekomendacje, za i przeciw? Lepsza alternatywa? Dzięki.

#7 ·
  • Like
Reactions: Rick92040
#5 ·
Przymierzyłem kask Schuberth E2 podczas moich ostatnich poszukiwań kasku. Wydaje się, że pasują one do 'bardziej okrągłej' głowy niż moja (która dobrze pasuje do kasków o pośrednim owalnym kształcie).

• Like
Reactions: Hogges
#6 ·
Mam starszy kask integralny Schuberth, który lubię; dobrze pasuje i jest dość cichy. Używam go, gdy jeżdżę moim FJ1200. Przez większość mojej kariery rowerowej byłem fanem Shoei. Na dłuższych wycieczkach mam Shark EVO One-2, którego używam. To nie jest mój ulubiony kask, ale jest najbardziej wszechstronny z osłoną podbródka, która składa się do tyłu. Pełna twarz, otwarta twarz i więcej niż przyzwoita osłona przeciwsłoneczna. Są inne kaski, które lubię bardziej, ale Shark jest moim ulubionym od kilku lat. Z SENA zamontowanym z boku, osłoną Pinlock i opuszczanym wizjerem przeciwsłonecznym, robi praktycznie wszystko.

#8 ·
Myślę o zakupie Schuberth C5, który jest teraz w sprzedaży. Jakieś rekomendacje, za czy przeciw? Lepsza alternatywa? Dzięki.

View attachment 38544
Mam swój C5 od około roku. Pasuje świetnie i jest bardzo wygodny i cichy. Mam kilka małych problemów z nim... ale o nich się zapomina przez większość czasu:

1. Nie jestem zachwycony opuszczaną, przyciemnianą wewnętrzną osłoną przeciwsłoneczną. Nie jest wystarczająco ciemna i nie podoba mi się jej kształt. Czy są one przeznaczone dla osób z nosami czarownic? Nie jestem pewien, ale stary, tani HJC, którego używałem, miał lepszy. Mój C3 też miał lepszy. Zbyt się z tym popisali i myślę, że to nie pomogło.

2. Wbudowana elektronika firmy Sena. Jestem fanem Cardo. Miałem już 2-pak Pac-talk slim. Udało mi się to uruchomić, ale było brzydkie. Zachowam ten kask przez 5 lat, prawdopodobnie dłużej, więc odsprzedaż nie jest dla mnie problemem, ale uważam, że te wbudowane systemy komunikacji to ogólnie błąd. Technologia idzie do przodu i utkniesz ze starą technologią, chyba że kupisz również nowy kask. Jedno nie powinno wymuszać drugiego. Urządzenie Sena jest całkiem dobre, ale moje musiało być mocno zmodyfikowane, aby pasowało do systemu Cardo tak, jak chcę. Działa świetnie i pozwala mi przełączać się między głośnikami w kasku po mieście a wkładkami dousznymi (na długie podróże).

Jeśli nie masz głowy Shoei, to najlepsze kaski, jakie możesz kupić w tej chwili... chociaż niektórzy wolą E2. Jakość Schuberth jest świetna. Myślę, że C5 pasuje mi lepiej niż C3. Wydaje się być łagodniejszy dla mojego czoła. Shoei to dla mnie mordęga. Nie mogę ich nosić, ale myślę, że to fajne kaski dla tych, którzy mogą.

Miałem C3 przez lata. Musiałem kupić wkładkę C3 Pro do mojego C3, aby zakończyć bóle głowy podczas dłuższych przejażdżek. Z jakiegoś powodu naprawdę to rozwiązało. Miałem wypadek w Alpach 2 lata temu. Kask działał, ale nie chciałem go używać po powrocie do domu, więc kupiłem C5, topowy moduł HJC i, myślę, moduł AGV. Kiedy przyszły i mogłem je wszystkie wypróbować, Schuberth był oczywistym zwycięzcą... przynajmniej dla mnie. Powinienem również wspomnieć, że kilka lat temu wydałem dużo pieniędzy na kask z włókna węglowego AGV, który był tak głośny i źle wykonany, że po prostu nigdy go nie noszę. Śmieci, o ile mogę ocenić.

Jeśli możesz znaleźć swój rozmiar C5 w sprzedaży, kup go.

#9 ·
Uwielbiałem mój C4 pro i tak, masz rację co do zintegrowanej komunikacji... nienawidzę ich! Przeszedłem na C4 Pro Carbon i wyciąłem z nich elektronikę i zainstalowałem Cardo. Dziób to naprawdę niesamowita cecha w E2, a także w moim Klim Krios Pro.
Po prostu odcina słońce, czego C4 Pro nie potrafi, nawet z czarnym opuszczanym wizjerem. Słońce powoduje u mnie ból głowy. Chcę poeksperymentować z E2, ale jedynym problemem jest chyba waga.

#11 ·
Uwielbiałem mój C4 pro i tak, masz rację co do zintegrowanej komunikacji... nienawidzę ich! Przesiadłem się na C4 Pro Carbon i wyciąłem z nich elektronikę i zainstalowałem Cardo. Dziób to naprawdę niesamowita funkcja w E2, a także w moim Klim Krios Pro.
Po prostu odcina słońce, czego C4 Pro nie potrafi nawet z czarnym opuszczanym wizjerem. Słońce powoduje u mnie ból głowy. Chcę poeksperymentować z E2, ale jedynym problemem jest chyba waga.
Myślę, że C5 jest o wiele lepszy niż C4 pro. Tylko moje zdanie, ale to duży krok naprzód pod względem dopasowania i hałasu.

E2 wydaje się piekielnie drogi. Po prostu podnoszę osłonę podbródka kasku, aby zablokować słońce, gdy mi przeszkadza. To prawdopodobnie niebezpieczne, ale bezpieczniejsze niż niewidzenie.

#12 ·
Myślę o zakupie Schuberth C5, który jest teraz w sprzedaży. Jakieś rekomendacje, za czy przeciw? Lepsza alternatywa? Dzięki.

View attachment 38544
Jeździłem w C3 przez około 4 lata (zużyłem go, klipsy mocujące w EPS się wyciągały), było ok na krótkie przejażdżki (mniej niż zbiornik), ale na podróże ... ... ... było do bani. Bóle głowy Schuberth na czole. Przesiadka na Arai XD4, najlepszy kask w historii. Nadszedł czas, aby wymienić Arai i zostanę przy marce i zapłacę pieniądze za komfort

#13 ·
Jeździłem z C3 przez około 4 lata (zużyłem go, klipsy mocujące w EPS się wyrywały), było ok na krótkie przejażdżki (mniej niż zbiornik), ale na podróże ... ... ... było do bani. Bóle głowy Schuberth na czole. Przesiadka na Arai XD4, najlepszy kask w historii. Nadchodzi czas wymiany Arai i zostanę przy marce i zapłacę pieniądze za komfort
Tak, gdyby Arai tylko zrobił kask modułowy. Nie robią tego.

Przy okazji, mam kilka kasków Arai, z bardzo małym przebiegiem, stojących na półce w moim garażu. Jeden to kask kolekcjonerski Joey Dunlop z przebiegiem może 10 mil. Wszystkie są w rozmiarze XL. Daj mi znać. Oddam je tanio. Wszystkie mają ponad 5 lat, ale naprawdę, naprawdę w dobrym stanie.

• Like
Reactions: racer1735
#15 ·
Mam mojego C5 od ponad roku. Wyposażony w Cardo pactalk. ~35-45k mil na kasku.
Na początku było niesamowicie. Całkowicie cicho (pomijając szum wiatru z powodu wystającego cardo), nie parowało, wizjer jest wystarczająco ciemny, aby nie nosić okularów. Nawet przyzwyczaiłem się do zamykania wizjera dwiema rękami.
Mam drugą wkładkę pinlock. Jest miejsce, tuż przed moim nosem, gdzie gromadzi się wilgoć. Dostosowałem osłonę twarzy i nadal mam ten sam problem.
Czuję słaby wiatr dochodzący z uszczelki wizjera. Uważam, że to jest problem. Niezwykle frustrujące podczas jazdy w ulewnym deszczu lub wilgoci.
Mój następny kask najprawdopodobniej będzie Neotech. Spodziewam się jednak, że ten C5 wytrzyma jeszcze kilka lat.
Mam nadzieję, że to pomoże!

#16 · (Edited)
Mam mojego C5 od ponad roku. Wyposażony w Cardo pactalk. ~35-45k mil na kasku.
Na początku było niesamowicie. Całkowicie cicho (pomijając szum wiatru z powodu wystającego cardo), nie parowało, wizjer jest wystarczająco ciemny, aby nie nosić okularów. Nawet przyzwyczaiłem się do zamykania wizjera obiema rękami.

Mam drugą wkładkę Pinlock. Jest miejsce, tuż przed moim nosem, gdzie gromadzi się wilgoć. Dostosowałem osłonę twarzy i nadal mam ten sam problem.
Czuję słaby wiatr dochodzący z uszczelki wizjera. Uważam, że to jest problem. Niezwykle frustrujące podczas jazdy w ulewnym deszczu lub wilgoci.

Mój następny kask najprawdopodobniej będzie Neotech. Spodziewam się jednak, że ten C5 wytrzyma jeszcze kilka lat.

Mam nadzieję, że to pomoże!
Dobrze wiedzieć - kupiłem C5, ale nie przejechałem nim wielu mil - jeśli chodzi o plamę wilgoci, może zadziała spray przeciwmgielny, który jest używany na maskach do nurkowania i goglach narciarskich...

#19 ·
Mam E2, który jest zasadniczo C5 z odpinanym daszkiem. Zazwyczaj zdejmuję daszek, chyba że jeżdżę w terenie. Uwielbiam ten kask, ale chciałbym, żeby pasek pod brodą był o 2 kliknięcia dłuższy, żeby był trochę luźniejszy. Sena jest dla mnie świetna, ale nie udało mi się jeszcze rozgryźć, jak w pełni z niej korzystać i łączyć się z Cardos. Używam jej głównie do muzyki i rozmów telefonicznych. Schubert ma świetną obsługę klienta i kiedy porysowałem wizjer pierwszego dnia użytkowania, wysłali mi zamiennik. To również przypomina mi, że wizjer nie pozostaje otwarty przy prędkościach autostradowych, więc trzeba dodać kilka małych uszczelek typu O-ring na zawiasach wizjera, aby wizjer pozostawał otwarty podczas jazdy z dużą prędkością. Schuberth twierdził, że jest to konstrukcja zabezpieczająca, aby wizjer się zamykał, ale w to nie wierzę. Jeżdżę dużo z podniesionym wizjerem i opuszczoną wewnętrzną osłoną. W każdym razie 2 uszczelki typu O-ring kosztują około 15 centów. Mają opcje kolorów, odcieni itp. zarówno dla wizjerów głównych, jak i wewnętrznych.

#20 ·
Nadal używam C3 Pro, ale w zeszłym tygodniu byłem na National Rally w Redmond i przymierzyłem C5 i byłem pod wrażeniem. To całkowicie przerobiony kask w porównaniu do C3/C4. W zestawie głośniki i antena. Nie podobała mi się opcja elektroniki jako Sena. Kupiłbym jeden, gdyby mój Cardo pasował.

#21 ·
Nadal używam C3 Pro, ale w zeszłym tygodniu byłem na National Rally w Redmond i przymierzyłem C5 i byłem pod wrażeniem. To całkowicie przerobiony kask w porównaniu do C3/C4. Jest dostarczany z zainstalowanymi głośnikami i anteną. Nie podobała mi się opcja elektroniki jako Sena. Kupiłbym jeden, gdyby mój Cardo pasował.
Ja również nadal noszę C3 Pro. C4 i C4 Pro po prostu nie miały odpowiedniego kształtu głowy i chyba nie wiem nic lepszego o elektronice, ponieważ jestem zadowolony z jednostki Sena, którą mam dla mojego C3 Pro. Kiedy zobaczyłem, że C3 Pro jest w sprzedaży latem, kupiłem jeden, więc myślę, że mam jeszcze 4+ lata z C3 Pro, zanim pomyślę o nowym. To mój drugi C3 Pro i po prostu świetnie mi się sprawdza.

#22 ·
Kupiłem C5, ale przy nisko świecącym słońcu zauważam również, że osłona przeciwsłoneczna jest zbyt jasna. Dlatego żałowałem, że nie kupiłem c2, dopóki mój dostawca nie wypróbował, że szczyt E2 pasuje również do C5. Musiałem również wymienić osłonę, ale to i tak jest o wiele tańsze niż wymiana całego kasku. Jestem z tego bardzo zadowolony.