R1200GS Forum banner

Komunikat "Awaria hamulców" na mojej desce rozdzielczej??

14K views 16 replies 4 participants last post by  laffayetteca  
#1 ·
Cześć.
Wczoraj kupiłem swój motocykl GS 1200 z 2007 roku. Podczas gdy jechałem do domu, to powiadomienie pojawiło się na mojej desce rozdzielczej i pozostaje tam podczas jazdy. Sprawdziłem to również dzisiaj, ale wciąż tam jest. Co to znaczy i jak mogę się tego pozbyć?
Wielkie dzięki..
Image

#2 ·
Nie ma łatwego sposobu, aby dokładnie wiedzieć bez wyciągania kodów za pomocą narzędzia GS-911 lub MotoScan.

Czy prędkościomierz działa? Kiedy musiałem wymienić przednie koło tonowe ABS (w nowym zestawie zapasowych kół), otrzymałem ten alert i brak prędkościomierza, ponieważ system nie mógł zsynchronizować się z czujnikiem prędkościomierza w przekładni głównej.

Więc...może to być czujnik ABS, może to być moduł ABS, który trzeba wysłać do ModuleMasters w Idaho w celu odbudowy za 250 $, szczotki silnika są znane z tego, że się zawieszają. Nie jest strasznie wyjąć zbiornik, aby się do niego dostać. Zmień swoje złączki paliwowe na chromowany mosiądz, gdy tam jesteś.

Na koniec możesz bezpiecznie jeździć (oczywiście bez ABS), ponieważ powinieneś mieć pełną siłę hamowania. Jeździłem swoim przez 6 miesięcy przed zimową odbudową.

#3 ·
Nie ma łatwego sposobu, aby wiedzieć dokładnie bez wyciągania kodów za pomocą narzędzia GS-911 lub MotoScan.

Czy prędkościomierz działa? Kiedy musiałem wymienić przednie koło tonowe ABS (w nowym zestawie zapasowych kół), otrzymałem to powiadomienie i brak prędkościomierza, ponieważ system nie mógł zsynchronizować się z czujnikiem prędkościomierza w przekładni głównej.

Zatem... może to być czujnik ABS, może to być moduł ABS, który należy wysłać do ModuleMasters w Idaho w celu odbudowy za 250 $, szczotki silnika są znane z tego, że się zawieszają. Nie jest strasznie trudno zdjąć zbiornik, aby się do niego dostać. Zmień swoje złączki paliwowe na chromowany mosiądz, gdy już tam będziesz.

Na koniec możesz bezpiecznie jeździć (oczywiście bez ABS), ponieważ powinieneś mieć pełną siłę hamowania. Jeździłem swoim przez 6 miesięcy przed zimową odbudową.
DZIĘKI za odpowiedź.
Nie chcę teraz zabierać tego do serwisu. Mieszkam w Kalifornii i to dużo kosztuje. Zastanawiałem się, czy mogę to zrobić sam. Spróbuję wymienić oleje hamulcowe itp. i zobaczyć wynik. Jeśli problem będzie się powtarzał, lepiej jeździć bez ABS.
Dzięki.

#4 ·
Wyjęcie modułu ABS jest możliwe do zrobienia we własnym zakresie, jeśli czujesz się swobodnie z narzędziami. Denerwuje mnie, że mój dealer zaoferował tylko moduł zastępczy za 3000 dolarów, podczas gdy ModuleMasters oferuje gwarancję i bardzo szybki czas realizacji. Nigdy nie sprawdzałem u żadnych lokalnych niezależnych mechaników.

Zdecydowanie projekt, który może poczekać, ale bądź świadomy tego, jak mocno naciskasz hamulce.

#5 ·
Jeśli... to krytyczne jeśli, zweryfikowane przez kod diagnostyczny, to jest to twój moduł ABS. Oto dwa filmy, do których się odwoływałem podczas wykonywania pracy.

Wycisz irytującą muzykę, ale pokazuje naprawę w silniku, nadal poszedłbym do ModuleMasters, aby uzyskać gwarancję na naprawę.

#6 ·
Jeśli...to krytyczne jeśli, zweryfikowane kodem diagnostycznym, to jest to twój moduł ABS. Oto dwa filmy, do których się odwoływałem podczas wykonywania tej pracy.

Wycisz irytującą muzykę, ale pokazuje naprawę w silniku, mimo to poszedłbym do ModuleMasters, aby uzyskać gwarancję na naprawę.
WIELKIE DZIĘKI BRACIE. W poniedziałek zabiorę to do GS911, a jeśli będzie konieczne wyjęcie modułu, zrobię to. Przynajmniej spróbuję. (y)

#7 ·
W starszych GS-ach takich jak Twój, kontrolka BRAKE FAILURE zapala się, gdy ABS został wyłączony ręcznie. Możliwe, że przypadkowo wyłączyłeś ABS, przytrzymując przycisk ABS przez 5 sekund. Ponowne przytrzymanie przycisku ABS przez 5 sekund włączy go ponownie.
Edycja: Po ponownym przemyśleniu, nie sądzę, żeby to był problem w Twoim przypadku, ponieważ po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu ABS włącza się automatycznie.

#8 ·
W starszych GS, takich jak Twój, kontrolka BRAKE FAILURE zapala się, gdy ABS został wyłączony ręcznie. Możliwe, że przypadkowo wyłączyłeś ABS, przytrzymując przycisk ABS przez 5 sekund. Ponowne przytrzymanie przycisku ABS przez 5 sekund włączy go ponownie.
Edit: Po ponownym przemyśleniu, nie sądzę, żeby to był problem w Twoim przypadku, ponieważ po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu ABS włącza się automatycznie.
Spróbowałem tego, co powiedziałeś, bracie. Nie włącza się. Od 3 dni próbowałem wszystkiego i jeździłem, czy coś się zmieni, ale nic.
30 minut wcześniej, przypadkiem zobaczyłem mojego sąsiada, który ma narzędzie 911gs. To jest kod błędu, który pojawia się po diagnostyce z 911gs. Czy to coś dla Ciebie znaczy??
Image
Image

#12 ·
Kod 10098 zaworu odpowietrzającego zbiornik jest oddzielny od problemu z ABS/usterką hamulców.

Czy był obecny kod ABS? Powinien być, jeśli nadal otrzymujesz ostrzeżenie o usterce hamulców. Co było poniżej?
View attachment 31987
Dzisiaj zrobiłem skan 911 gs i wynik jest. Jak się spodziewałem, to pompa ABS!!
Zdiagnozuj ostrzeżenie "Usterka hamulców" - zeskanuj kody i doradź
Technik sprawdził i znalazł 2 kody błędów 5DF0 - 5DF1 Silnik pompy/Zasilanie napięciowe.

#11 ·
Zdałem sobie sprawę z tego później, jak widziałeś. (Brawo, jesteś bardzo ostrożny). Kiedy skończyliśmy i nie mogłem powiedzieć mojemu sąsiadowi, żeby jeszcze raz sprawdził. Ale wysłałem mu SMS-a i zapytałem, czy na jego laptopie pojawiło się inne powiadomienie. Powiedział mi, że ''nie było żadnego innego powiadomienia o błędzie. Jeśli jest, powinien być koloru czerwonego''. Więc nie nalegałem. Wygląda na to, że nie ma błędu ABS. Na pewno zabiorę jutro GS do prywatnego serwisu, żeby ponownie sprawdzić go przez gs911. Dam znać o wyniku. Bardzo dziękuję za pomoc. (y)

#13 ·

#14 ·
Tak, myślę, że to zrobię. Ale w dzisiejszych czasach jeżdżę na nim dużo. Kiedy zrobię sobie przerwę, na przykład tydzień, wtedy go wyślę.

Wielkie dzięki bracie..(y)

#16 ·
Cześć. Problem 5DF0 5DF1 jest teraz rozwiązany za mniej niż 300$.
Wyjmij moduł, kup usługę naprawy tutaj
Wyślij go do naprawy, a otrzymasz przebudowany moduł z gwarancją
Zdajesz się pomijać, że to forum motocyklowe BMW, a nie forum samochodowe BMW.
🤦‍♂️