R1200GS Forum banner
121 - 140 of 176 Posts
Wcale nie dziwactwo GS, mam 2019GS i 2022GS, ŻADEN nie skręca w lewo ani w prawo... Miałem wiele opon w motocyklu 2019 i zauważyłem, że niektóre opony TAK, ale to nie motocykl... Jeżdżę teraz na oponach Dunlop roadsmart 3 w OBU motocyklach i nie ciągnie przy żadnej prędkości.
Brak ściągania podczas normalnej jazdy, ściąganie jest zauważalne podczas jazdy bez trzymania kierownicy z jakiegokolwiek powodu. Wydaje się, że nie jestem sam w zauważaniu!

Czy ktoś zabrał motocykl z powrotem do osoby, która założyła Road 6, poprosił ją o sprowadzenie przedstawiciela opon i zabrał go/ją na przejażdżkę z prędkością ponad 150 km/h i pozwolił mu/jej doświadczyć tego na własnej skórze? Jasne, że będzie to miało większy wpływ?

Discussion starter · #127 ·
Zatem 6 miesięcy temu przednia opona została odesłana do firmy Michelin wraz z listem wyjaśniającym rok/model motocykla, przebieg opony, rodzaj dróg, po których jeździła itp. itd.
Zostało to zrobione przez warsztat, który sprzedał mi i założył opony. Mają swój własny kanał do odsyłania opon i zawsze dostają jakąś odpowiedź.
Ale tym razem żadnej odpowiedzi. Zadzwonili do mnie wczoraj i powiedzieli, że Michelin nic nie powiedział ani nie odesłał opony.
Świetnie Michelin. Stajesz się coraz lepszy.

Właśnie ukończyłem podróż na dystansie 6500 mil do San Pedro de Atacama w Chile moim w pełni załadowanym motocyklem R 1200 GS z 2016 roku. Po raz pierwszy użyłem opon Michelin Road 6 i mogę powiedzieć, że spisały się całkiem dobrze na suchej i mokrej nawierzchni (obfite opady deszczu w tym sezonie). Zazwyczaj na długiej drodze do patagońskiej pustyni w Argentynie i pustyni w Chile mocno eksploatowałem motocykl i jestem pod wrażeniem, widząc, że te opony są zużyte w zaledwie 50% i gotowe na kolejną próbę.

Discussion starter · #129 ·
Właśnie ukończyłem podróż o długości 6500 mil do San Pedro de Atacama w Chile w moim w pełni załadowanym R 1200 GS z 2016 roku. Po raz pierwszy użyłem opon Michelin Road 6 i mogę powiedzieć, że spisały się całkiem dobrze na suchej i mokrej nawierzchni (obfite opady deszczu w tym sezonie). Zazwyczaj na długiej drodze do patagońskiej pustyni w Argentynie i pustyni w Chile mocno eksploatowałem motocykl i jestem pod wrażeniem, że te opony są zużyte w zaledwie 50% i gotowe do kolejnej próby.
To wspaniała wiadomość. Może naprawili wadę produkcyjną i seria Road znowu jest świetna.
Ale wydałem pieniądze na ostatni komplet, który kupiłem od Michelina i były to pieniądze wyrzucone w błoto... Gdyby tylko uszanowali swoje imię i zwrócili mi pieniądze za komplet, który mi sprzedali z wadliwej partii, zostałbym ich klientem na wiele lat. Ale sposób, w jaki mnie potraktowali... Nigdy więcej nie wrócę.

Jeżdżę na Vstrom 1000 z '14 i miałem bardzo podobne doświadczenia z oponami Road 6. Pierwszy raz, kiedy na nich jechałem, zauważyłem, że jeśli odrywałem ręce od kierownicy, motocykl spadał w lewo. Nie ściągał, dosłownie spadał w lewo. Zabrałem go z powrotem do dealera, zamontowali opony ponownie, ale wciąż miałem ten sam problem.

Krótko mówiąc, skończyłem u 2 różnych dealerów. Opony były montowane i wyważane 3 razy i zawsze miałem ten sam problem. Próbowałem złożyć reklamację gwarancyjną u dealera internetowego, od którego je kupiłem, ale powiedzieli, że została odrzucona, ponieważ pierwszy dealer użył kulek wyważających podczas montażu. Miałem przejechane ok. 3300 mil na tym zestawie i teraz leżą w mojej szopie.

Cieszę się, że nie jestem jedynym, który ma problemy.

Jak inni pisali, gdyby Michelin za nimi stanął i je wymienił, mieliby klienta na długie lata. Po wydaniu szalonej ilości pieniędzy na rozwiązanie problemu, myślę, że przeszedłem na inne marki.

Discussion starter · #131 ·
Jeżdżę na Vstrom 1000 z 2014 roku i miałem bardzo podobne doświadczenia z oponami Road 6. Pierwszy raz, kiedy na nich jechałem, zauważyłem, że jeśli zabrałem ręce z kierownicy, motocykl skręcał w lewo. Nie ściągał, dosłownie skręcał w lewo. Zabrałem go z powrotem do dealera, zamontowali opony ponownie, ale wciąż miałem ten sam problem.

Krótko mówiąc, skończyło się na tym, że poszedłem do 2 różnych dealerów. Opony montowano i wyważano 3 razy i zawsze miałem ten sam problem. Próbowałem złożyć reklamację gwarancyjną u dealera internetowego, u którego je kupiłem, ale powiedziano mi, że została odrzucona, ponieważ pierwszy dealer użył kulek wyważających podczas ich montażu. Miałem przejechane ok. 3300 mil na tym zestawie i teraz leżą w mojej szopie.

Cieszę się, że nie jestem jedynym, który ma problemy.

Jak inni pisali, gdyby Michelin stanął za nimi i je wymienił, mieliby klienta na długie lata. Po wydaniu szalonej ilości pieniędzy na rozwiązanie problemu, myślę, że przeszedłem na inne marki.
Ja również miałem VStrom 1000 z 2014 roku, a następnie VStrom 1000 z 2017 roku. Oba motocykle miały Michelin Road (4 i 5) i nigdy nie ściągały w lewo, ani, jak to lepiej opisałeś, nie powodowały, że motocykl skręcał w lewo.
Mając wspaniałe doświadczenia z nimi na moich VStromach, pomyślałem, że pokocham Road 6 na moim BMW. I tu się pomyliłem.
W każdym razie, mając Road 5, nie byłem tak zadowolony, jak myślałem. Opony były świetne, ale bardzo łatwo ulegały przebiciu.
Żałuję, że wcześniej nie zacząłem szukać innej marki. Jestem teraz bardzo zadowolony z Scorpion Trail 2.

Dodaję kolejny zestaw danych. Dostałem gwóźdź w tylnej oponie w 2024 R1300GS. Zmieniłem oponę z fabrycznej dual-sport na Road6. Mam silne przechylenie w lewo po zdjęciu rąk z kierownicy... jak wszyscy inni. To nie przypadek! I niedopuszczalne! Wracam do dealera BMW i wymienię opony.

Dla osób, które jeżdżą na oponach szosowych, znalazłem to na forum 1600.

Discussion starter · #134 ·
Dodaję kolejny zestaw danych. Dostałem gwóźdź w tylnej oponie w 2024 R1300GS. Zmieniłem oponę z fabrycznej dual-sport na Road6. Mam silne przechylenie w lewo po zdjęciu rąk z kierownicy... jak wszyscy inni. To nie przypadek! I niedopuszczalne! Wracam do dealera BMW i wymienię opony.
Miałeś szczęście, że kupiłeś Road 6 w BMW, więc możesz narzekać i domagać się wymiany.

Nie mogę rozmawiać z Michelin...ale naprawdę podoba mi się Continental Trail Attack 3. Cichy, świetna przyczepność...

Dodałem kolejny zestaw danych. Wbiłem gwóźdź w tylną oponę w moim R1300GS z 2024 roku. Zmieniłem oponę z fabrycznej dual-sport na Road6. Mam silne przechylenie w lewo po zdjęciu rąk z kierownicy... jak wszyscy inni. To nie przypadek! I niedopuszczalne! Wrócę do dealera BMW i wymienię opony.
Aktualizacja: Mój dealer BMW twierdzi, że to problem z oponą. Zdemontowali oba koła, sprawdzili wszystko i zamontowali ponownie. Potwierdzili, że skręca w lewo. Miałem otwartą sprawę w Michelin. Punkt eskalacji Michelin w końcu mówi mi, że... Road 6 nie są "zatwierdzone" do BMW i że to wina dealera, że w ogóle je zamontował!! Miałem przedstawiciela Michelin rozmawiającego z kierownikiem serwisu BMW i obaj wciąż wskazują palcami.
Czy ktoś w branży słyszał kiedyś, żeby prawidłowy rozmiar opony "nie był zatwierdzony" dla modelu motocykla!?

Jest tak wielu niewykwalifikowanych ludzi na stanowiskach wpływów i podejmowania decyzji, a ich ignorancja i wiarygodne zaprzeczenie powodują wiele problemów za granicą. Road 6 to na pewno świetna opona do maszyn takich jak GS i WSZYSTKICH platform sportowych/sportowo-turystycznych. Nie zapłacę już więcej ich śmiesznych cen i tak, wierzę, że ich ogólna jakość i wsparcie spadły na psy.

Discussion starter · #140 ·
Minęło prawie 2 lata, odkąd założyłem ten wątek. W tym czasie mogę powiedzieć, że ponad 20 maili zostało wysłanych do firmy Michelin przez mnie i przez sklep, który sprzedał mi Road 6. Żaden z e-maili nie został nigdy odebrany.
Road 6 była ostatnią oponą, którą kupiłem od firmy Michelin. Jeśli spojrzę wstecz od początku, w ciągu ostatnich 40 lat, pomiędzy moimi prywatnymi i zawodowymi pojazdami, musiałem kupić ponad 300 opon i wszystkie były Michelin.
Skończyłem z nimi. Żadnych Michelin dla mnie więcej.
Rozumiem problem z projektem, problem z produkcją, złą partię itp. Ale nie mogę zaakceptować, że robią ze mnie głupca.
Jeśli zdecydowali się mnie zignorować, ja też mogę ich zignorować. Jest tylko jedna różnica. Mogę opowiedzieć moją historię wielu ludziom.
Czy ktoś pamięta Grundig, Philips, Teac, Marantz...? Jak wielkie były i jak małe są teraz?
Cóż, tak się zaczyna.

121 - 140 of 176 Posts