R1200GS Forum banner
21 - 40 of 157 Posts
Rotella 5W-40 View attachment 34011

OLEJ SHELL ROTELLAⓇ T6 SAE 5W-40 SYNTETYCZNY DO SILNIKÓW WYTRZYMAŁYCH W EKSTREMALNYCH TEMPERATURACH
ODPOWIEDNI DLA/CONVENIENTE PARA:
Shell Rotella Tó heavy duty diesel engine oil with El aceite Shell Rotella Tó para motores diésel de
Technologia Triple Protection Plus™ została ulepszona o w pełni syntetyczne oleje bazowe oraz zaawansowaną technologię dodatków, aby zapewnić ochronę przed zużyciem, osadami i rozkładem oleju PLUS: Lepsza oszczędność paliwa* Doskonała ochrona w ekstremalnych wysokich/niskich temperaturach
Zaprojektowany do kontroli osadów w turbosprężarkach Ekskluzywna formuła o niskiej zawartości popiołu pomaga chronić katalizatory spalin i filtry cząstek stałych znajdujące się w najnowszych pojazdach o niskiej emisji. Nadaje się do stosowania we wszystkich silnikach turbosprężarkowych na drogach i poza nimi, wymagających oleju napędowego API CK-4, CJ-4, CI-4 Plus, CI-4 lub CH-4 w tej klasie lepkości. Nadaje się jako zamiennik olejów mineralnych i syntetycznych SAE 15W-40 API CK-4/CJ-4 w zastosowaniach niskotemperaturowych. „W porównaniu do konwencjonalnego oleju silnikowego SAE 15W-40
trabajo pesado incorpora la Tecnologia Triple Protection Plus™ y ha sido mejorado con aceites base totalmente sintéticos combinados con una tecnologia aditiva avanzada para proporcionar protección contra el desgaste, los depósitos y lo descomposición del aceite, ADEMÁS DE • Mayor ahorro de combustible"
• Doskonała ochrona w ekstremalnie wysokich/niskich temperaturach • Zaprojektowany do kontroli osadów w
Jego ekskluzywna formuła o niskiej zawartości popiołu chroni katalizatory spalin i filtry cząstek stałych w najnowszych pojazdach o niskiej emisji. Zalecany jest do wszystkich silników, które poruszają się po drogach i poza nimi i wymagają oleju napędowego API CK-4, CJ-4, CI-4 Plus, C-40 CH-4 o tej klasie lepkości. Odpowiedni jako zamiennik olejów mineralnych lub syntetycznych SAE 15W-40 API CK-4/C-4 w zastosowaniach niskotemperaturowych. „W porównaniu do konwencjonalnego oleju silnikowego
SAE 15W-40
SPEŁNIA WYMAGANIA API SERVICE CK-4, CJ-4, CI-4 PLUS, CI-4, CH-4 Spełnia wymagania wydajnościowe: ACEA E9, Allison TES-439, Caterpillar ECF-3, ECF-2,
Cummins CES 20081, Cummins CES 20086, DDC DFS 93K222, Ford WSS-M2C171-F1, JASO DH-2, JASO MA/MA2, Mack EOS-4.5, MAN M3575, MB-Approval 228.31, Volvo VDS-4.5 Należy przestrzegać zaleceń producenta silnika dotyczących specyficznych wymagań dotyczących wydajności i lepkości. Unikać przedłużonego lub powtarzającego się kontaktu ze skórą. W przypadku połknięcia natychmiast skontaktować się z ośrodkiem kontroli zatruć lub lekarzem. NIE wywoływać wymiotów. Chroń środowisko i utylizuj w sposób odpowiedzialny. Karta charakterystyki dostępna na żądanie. W przypadku nagłych wypadków zdrowotnych lub informacji dla konsumentów zadzwoń pod numer 1-877-276-7285. Siga las recomendaciones del fabricante para requerimentos específicos de desempeño y viscosidad.
Evite el contacto prolongado o repetido con la piel. Si se ingiere, contacte inmediatamente a un médico, servicio o línea de emergencia local o un centro de información toxicológica local. NO provocar el vómito. Proteja el medio ambiente y deséchese adecuadamente. Puede solicitarse la ficha de datos de seguridad. Para urgencias sanitarias o información al consumidor, llame al 1-877-276-7285. PROSZĘ PODAĆ ZUŻYTY OLEJ DO NAJBLIŻSZEGO PUNKTU ZBIÓRKI OLEJU
SAE SW-40
550045347
0218
DYSTRYBUOWANE PRZEZ SOPUS PRODUCTS PO BOX 4427, HOUSTON, TX 77210-4427
SOPUS PRODUCTS 2018
ROTELLA I TRIPLE PROTECTION PLUS SĄ ZAREJESTROWANE
ZNAKI TOWAROWE SHELL TRADEMARKS MANAGEMENT BV. WYKONANE W USA Z KOMPONENTÓW KRAJOWYCH I IMPORTOWANYCH Więcej informacji można znaleźć na stronie www.ROTELLA.com.
1 GAL/ 3,785L
Powodzenia w próbach znalezienia tego.

SHELL ROTELLAⓇ T6 SAE 5W-40 SYNTHETIC EXTREME TEMPERATURE HEAVY DUTY DIESEL ENGINE OIL
Nie jestem pewien, czy używać oleju przeznaczonego do silników Diesla w silniku motocyklowym o wysokich obrotach, nawet jeśli ma on klasę MA2. Zauważyłem również, że ocena chemiczna Rotella T6 5W40 zawiera dużo fosforu, co może nie być tak dobre dla katalizatora. Była też obecna domieszka molibdenu, dodatku, który jest wyraźnie zabroniony w instrukcji obsługi.

FWIW, chciałbym, żeby Amsoil wyprodukował 5W40, używam Amsoil we wszystkim innym i łącznie przejechałem lub przejechałem ponad 1 milion mil. Mój '84 Chevy K20 ma ponad 450 000 mil na oryginalnym silniku i skrzyni biegów i poza fabrycznym olejem produkcyjnym zawsze miał Amsoil we wszystkim.

@GrayBeard, widzę, że w końcu to przypiąłeś. Dziękuję za to i oto wątek trwający dekadę, który jest tutaj dłużej niż ty. 😁

View attachment 34017

Wątki o olejach są co najmniej zabawne...🍿🍺
Na zdrowie 🍻:)
Przepraszam, musiałem na chwilę wyjść do wezwania straży pożarnej podczas pisania tego i musiałem przez pomyłkę kliknąć wyślij. W każdym razie wróciłem do tego i, cóż, możecie sami przeczytać o Moly i P. I macie 1000% racji, wątki o olejach są co najmniej zabawne, jeśli nie czasami nokautujące, wyciągające, bójki na gołe pięści. Hmmm, czasami to daje jeszcze więcej rozrywki.
Na zdrowie, kolego. 🍺🍺

Dobrze mi z Rotella T6. Tak wielu z nas używało go w wielu modelach BMW, Harleyach i japońskich motocyklach. Wybierz swój smak i jedź. Może następnym razem wypróbuję syntetyczny SuperTech z Walmartu.;)

Używałem Rotella T6 przez dziesiątki tysięcy mil w innych motocyklach w dość trudnych warunkach. KLR650s są notorycznie trudne dla oleju i zrobił swoje przez ponad 3500 mil TAT, wymianę oleju/filtra i kolejne 3500 mil. Używałem go również wyłącznie we wszystkich moich motocyklach terenowych, które są eksploatowane do granic możliwości. Nigdy nie miałem żadnych problemów związanych z olejem w żadnym z tych motocykli - no cóż, KLR, gdy są naprawdę mocno eksploatowane, spalają olej, ale nie jest to spowodowane jakością oleju.

We wszystkich moich motocyklach BMW zawsze używałem zestawu do wymiany oleju dostępnego w punkcie części Bob's BMW. Nie mam powodu, by sądzić, że jest lepszy i tak, to dużo pieniędzy, ale wzruszenie ramionami śpię lepiej w nocy, wiedząc, że go używam.

Nie można założyć wątku o oleju do motocykli bez wspomnienia Rotella T6. Używam Rotella T6 od lat. Miałem Valkyrie 98 z ponad 67 tys. mil, CBR 97 z ponad 55 tys. mil i VFR 98 z ponad 58 tys. mil. Używałem Rotella we wszystkich z nich, a teraz używam go w moim 21 Ninja 1000SX i GS. To świetny olej w świetnej cenie. Niestety produkcja została wstrzymana do Q4 2022, więc tak, być może będziesz musiał poszukać. Ostatecznie oleje do motocykli są produkowane bez inhibitorów tarcia, które są powszechne w olejach samochodowych ze względu na mokre sprzęgło. Jeśli masz suche sprzęgło, możesz użyć standardowych olejów samochodowych. Jeśli używasz oleju z inhibitorami tarcia na mokrym sprzęgle, zauważysz to podczas gwałtownego przyspieszania. Jeśli jesteś w tarapatach i potrzebujesz oleju, olej samochodowy jest w porządku, ale powinieneś go szybko wymienić. Trochę oleju jest lepsze niż żaden olej. Potrzeba trochę czasu, aby dodatki zużyły się z tarcz sprzęgła, jeśli przypadkowo użyjesz oleju samochodowego do motocykla.

Dylemat z olejem! Mam 6 kwart oleju motocyklowego Shell 20-50, którego używałem do mojego KTM 890, który został już sprzedany, i 6 kwart oleju motocyklowego Shell 5-40. Czy powinienem zrobić pół na pół w moim BMW?

Oczywiście, generalnie nie zaleca się mieszania klas olejów. Mimo to mogą wystąpić okoliczności, w których mieszania oleju nie da się uniknąć. Mieszając oleje, zawsze należy dążyć do podziału 50/50, jednak ostateczny wynik nie jest średnią klas (0w20 zmieszany z 10w-40 nie daje oleju 5w-30). Istnieje również możliwość tworzenia się konglomeratów. Mieszanie różnych klas tej samej marki zmniejsza ryzyko tych formacji, ale go nie eliminuje. Ogólnie rzecz biorąc, podczas mieszania oleju interwał wymiany oleju zostanie skrócony. Gdy zbliżysz się do limitów temperaturowych któregokolwiek z olejów, wydajność zostanie znacznie zmniejszona. Należy zapoznać się z instrukcją serwisową, aby ustalić, w jakich temperaturach otoczenia zalecane są oleje 20w-50 i 5w-40. Jeśli zamierzasz pracować w pobliżu ekstremum zalecanej strefy dla któregokolwiek z olejów lub jeśli olej w ogóle nie jest zalecany, powinieneś unikać używania tej klasy.

Mieszając oleje, zawsze upewnij się, że są one konwencjonalne lub syntetyczne. Istnieją oleje zdolne do mieszania konwencjonalno-syntetycznego, ale są one dziś niezwykle rzadkie. Nawet częściowo syntetyczny nie miesza się z pełnym syntetykiem ani pełnym konwencjonalnym.

Trochę oleju jest lepsze niż żaden olej, ale jednocześnie olej jest tani, a silniki drogie. Tak, możesz sobie poradzić z mieszaniem olejów.

Dylemat z olejem! Mam 6 kwart oleju motocyklowego Shell 20-50, którego używałem do mojego KTM 890, który został teraz sprzedany, oraz 6 kwart oleju motocyklowego Shell 5-40. Czy powinienem zrobić pół na pół w moim BMW?
Chociaż możesz zrobić pół na pół dla cieplejszych temperatur, wystawiłbym je na sprzedaż na Craigslist, to duża różnica w lepkości.

Wy chyba nie odgrzebujecie na poważnie 7-letniego wątku o oleju, prawda? Może to nasza wina, że nie mamy przypiętego wątku na temat oleju. Szukajcie oznaczenia MA/MA2 na oleju. Używajcie lepkości podanej w instrukcji obsługi. Wszystko jest w porządku.
Fng tutaj. Zauważyłem, że Jaso ma2 jest super ważne, ale co z dokładną lepkością?
Pytam, ponieważ mój '15 Gsa mówi, żeby używać 5w40. Ma dopiero 5500 mil przebiegu, a przy 1. wymianie oleju po 600 milach użyłem 10w40 mobile1 syn. Olej M/c. Wszystko wydaje się być w porządku. Chciałbym zacząć używać syntetycznego oleju rotella t6, ma on oznaczenie Jason ma2, ale używałem go tylko w klr650, honda vtx1800 i kawasucki concourse.
Rotella t6 to 15w40, jestem tego prawie pewien. Myślisz, że to w porządku?
Dla 06 hp2 enduro zalecany jest 15w50, więc czy mogę użyć 20w50 mobil1 (ma 7,5k mil przebiegu) i czy Rotella T6 w 15w40 byłby ok, ponieważ sprzęgło jest suche? Właśnie zmieniam olej, więc byłaby to przydatna informacja
dzięki Rog out

Kupiłem butelkę 2,5 galona za 76 dolarów w Oreilly's kilka tygodni temu.
Fajny avatar. Zrobiłem to samo, odebrałem mojego '15 Gsa i pojechałem do domu i rzuciłem go na trawnik
Chciałem wiedzieć, jak trudno było go podnieść, wcale nie tak źle. Potem postawiłem go na chodniku, żeby dostać pierwszą rysę. Potem wszystko szło gładko. Ostatnio, po upadku na brudnej drodze, leżał na boku przez jakiś czas. Teraz, kiedy go uruchamiam, dymi jak komin, aż do pełnego rozgrzania. Wtf?

Przepraszam, musiałem na chwilę wyjść z powodu wezwania straży pożarnej podczas pisania tego i musiałem przez pomyłkę kliknąć wyślij. W każdym razie wróciłem do tego i, cóż, możesz przeczytać sam o Moly i P. I masz 1000% racji, wątki o olejach są co najmniej zabawne, jeśli nie czasami nokautujące, wyciągające, bójki na gołe pięści. Hmmm, czasami to daje jeszcze więcej rozrywki.
Cheers, mate. 🍺🍺
? Moly i P. Czy mógłbyś mi to wyjaśnić? Przeczytałem notkę o bmw, która mówi, że dodatki moly b mogą atakować wewnętrzne części silnika, ale to brzmi trochę jak bzdura. Nie atakuje żadnych innych części silnika producentów i używałem Rotella t6 w Klr przez lata, a także w Jeepach, Hondach i kawasucki, więc o co chodzi z moly p?
thanku Rog out

Rotella 5W-40 View attachment 34011

SHELL ROTELLAⓇ T6 SAE 5W-40 SYNTHETIC EXTREME TEMPERATURE HEAVY DUTY DIESEL ENGINE OIL
ODPOWIEDNIE DLA/CONVENIENTE PARA:
Shell Rotella Tó heavy duty diesel engine oil with El aceite Shell Rotella Tó para motores diésel de
Triple Protection Plus™ technology została ulepszona o w pełni syntetyczne oleje bazowe oraz zaawansowaną technologię dodatków, aby zapewnić ochronę przed zużyciem, osadami i rozkładem oleju PLUS: Lepsze osiągi w zakresie oszczędności paliwa* Doskonała ochrona w ekstremalnych wysokich/niskich temperaturach
Zaprojektowany do kontroli osadów w turbosprężarce Ekskluzywna formuła o niskiej zawartości popiołu pomaga chronić katalizatory spalin i filtry cząstek stałych znajdujące się w najnowszych pojazdach o niskiej emisji spalin. Nadaje się do stosowania we wszystkich silnikach turbosprężarkowych na drogach i poza nimi, wymagających oleju napędowego API CK-4, CJ-4, CI-4 Plus, CI-4 lub CH-4 w tej klasie lepkości. Nadaje się jako zamiennik dla olejów mineralnych i syntetycznych SAE 15W-40 API CK-4/CJ-4 w zastosowaniach niskotemperaturowych. "W porównaniu do konwencjonalnego oleju silnikowego SAE 15W-40
trabajo pesado incorpora la Tecnologia Triple Protection Plus™ y ha sido mejorado con aceites base totalmente sintéticos combinados con una tecnologia aditiva avanzada para proporcionar protección contra el desgaste, los depósitos y lo descomposición del aceite, ADEMÁS DE • Mayor ahorro de combustible"
• Doskonała ochrona w ekstremalnie wysokich/niskich temperaturach • Zaprojektowany do kontroli osadów z
Su exclusiva fórmula baja en cenizas protege los catalizadores de gases de escape y los filtros de
particulas incorporados a los vehículos de bajas emisiones más recientes. Se recomienda para todos los motores que transitan dentro y fuera de las autopistas y que requieren un aceite para motores diésel API CK-4, CJ-4, CI-4 Plus, C-40 CH-4 con este grado de viscosidad. Adecuado como reemplazo para los aceites de base mineral o sintética SAE 15W-40 API CK-4/C-4 en aplicaciones en bajas temperaturas. "Comparado con el aceite de motor convencional
SAE 15W-40
SPEŁNIA WYMAGANIA API SERVICE CK-4, CJ-4, CI-4 PLUS, CI-4, CH-4 Spełnia wymagania wydajnościowe: ACEA E9, Allison TES-439, Caterpillar ECF-3, ECF-2,
Cummins CES 20081, Cummins CES 20086, DDC DFS 93K222, Ford WSS-M2C171-F1, JASO DH-2, JASO MA/MA2, Mack EOS-4.5, MAN M3575, MB-Approval 228.31, Volvo VDS-4.5 Postępuj zgodnie z zaleceniami producenta silnika dotyczącymi specyficznych wymagań dotyczących wydajności i lepkości. Unikaj przedłużonego lub powtarzającego się kontaktu ze skórą. W przypadku połknięcia natychmiast skontaktuj się z ośrodkiem kontroli zatruć lub lekarzem. NIE wywoływać wymiotów. Chroń środowisko i utylizuj w sposób odpowiedzialny. Karta charakterystyki dostępna na żądanie. W przypadku nagłych wypadków zdrowotnych lub informacji dla konsumentów zadzwoń pod numer 1-877-276-7285. Siga las recomendaciones del fabricante para requerimentos específicos de desempeño y viscosidad.
Evite el contacto prolongado o repetido con la piel. Si se ingiere, contacte inmediatamente a un médico, servicio o línea de emergencia local o un centro de información toxicológica local. NO provocar el vómito. Proteja el medio ambiente y deséchese adecuadamente. Puede solicitarse la ficha de datos de seguridad. Para urgencias sanitarias o información al consumidor, llame al 1-877-276-7285. PROSIMY O RECYKLING ZUŻYTEGO OLEJU W NAJBLIŻSZYM CENTRUM ZBIÓRKI OLEJU
SAE SW-40
550045347
0218
DYSTRYBUOWANE PRZEZ SOPUS PRODUCTS PO BOX 4427, HOUSTON, TX 77210-4427
SOPUS PRODUCTS 2018
ROTELLA I TRIPLE PROTECTION PLUS SĄ ZAREJESTROWANYMI
ZNAKAMI TOWAROWYMI SHELL TRADEMARKS MANAGEMENT BV. WYPRODUKOWANO W USA Z KOMPONENTÓW KRAJOWYCH I IMPORTOWANYCH Więcej informacji można znaleźć na stronie www.ROTELLA.com.
1 GAL/ 3.785L
To dobry olej do motocykla BMW R sprzed LC w chłodniejszych temperaturach. Te motocykle mają suche sprzęgło i oddzielną skrzynię biegów... więc olej silnikowy tylko smaruje silnik... Ale nie jest to dla żadnego motocykla, który ma sprzęgło i skrzynię biegów działające w oleju silnikowym, co dotyczy wszystkich chłodzonych cieczą motocykli R. Po prostu powiedz nie.

• Wow
Reactions: Freedomrider1776
Używam go od lat w moich dwóch poprzednich maszynach ('09 GSA & '14 GSA) i w moim obecnym motocyklu, '18 GSA. Żadnych problemów.

Mike
Tak... ja też. Żadnych problemów w moim '22 GSA z 32 tys. Lubię 4-litrowe kanistry, ponieważ mogę ich używać jako pojemników na olej z recyklingu. Zanoszę je z powrotem do Walmartu, z boku, gdzie są drzwi samochodowe. Przyjmą 3 kanistry na raz. Wypełniasz formularz. Swoją drogą, koszt 4 litrów to około 67 dolarów z bezpłatną wysyłką Amazon Prime.

To, co mnie dezorientuje, to fakt, że ludzie promują olej napędowy do motocykli, podczas gdy odpowiedni olej jest dostępny zasadniczo w tej samej cenie. Dlaczego miałbym kupować oleje niezgodne ze specyfikacją do maszyny za prawie 30 000 dolarów i ryzykować problem z gwarancją? Fakt, że zadziałało to w czyimś KLR, nie oznacza, że przedstawiciel strefy nie unieważni twojej gwarancji. Mam paragony zakupu oleju i wszystkie są właściwe. Z mojego doświadczenia wynika, że Wetheads i Shiftheads nie zużywają oleju, więc i tak nie utkniesz na poboczu drogi z niskim poziomem oleju. Po prostu kup odpowiedni olej i po sprawie.

21 - 40 of 157 Posts