Czy ktoś próbował oleju napędowego Costco heavy duty 15w40? Podobno spełnia specyfikacje instrukcji. Podobno jest to 15w40, więc nie będzie miał żadnych modyfikatorów tarcia oszczędzających energię i powinien współpracować ze sprzęgłem mokrym. Powinien więc spełniać wymagania JASO MA2, mimo że etykieta tego nie stwierdza (rotella T6 stwierdza to teraz, ale nie stwierdzała tego przez około 10 lat i prawdopodobnie spełniała je przez cały czas).
Black stone labs twierdzi, że oleje Kirkland/Costco są dobrymi olejami w ich testach i dobrze smarują silniki. Są produkowane przez Warren i prawdopodobnie są takie same jak Supertech w Walmart (również produkowane przez Warren). 3 galony za 27 $
Jednym z powodów stosowania alternatywnych olejów jest sytuacja, gdy jesteś błogosławiony (lub głupi) na tyle, że masz w garażu pół tuzina różnych silników i zastanawiasz się, czy istnieje magiczny olej, który mógłbyś stosować w dwóch lub trzech, aby nie mieć tak wielu różnych rodzajów na półce.
jednak ponieważ motocykl wydaje się zadowolony z Rotella T6, a T6 jest dostępny w galonowych pojemnikach i wydaje się, że potrzeba około galona, prawdopodobnie będę nadal używał T6 w moim motocyklu, dopóki nie będę mógł potwierdzić spekulacji JASO MA2 na temat Kirkland.
Turtle, albo jest to dla motocykla R chłodzonego powietrzem/olejem, który ma suche sprzęgło, które nie dotyka oleju, albo dla motocykla R chłodzonego wodą, który używa mokrego sprzęgła i wymaga 5w40, a nie 15w40. Nie mówisz, w którym motocyklu chcesz użyć tego oleju. "Dużo silników"????
Jeśli nie jest oznaczony jako JASO MA2, to powinno to przypieczętować sprawę. Nie użyję tego w motocyklu BMW R.
Jeśli nie ma odpowiedniej wagi, nie użyłbym go, chyba że w nagłym wypadku, a potem wymieniłbym go tak szybko, jak to możliwe.
Fakt, że jest to również marka inna niż markowa, postawiłby mnie w stan najwyższej gotowości.
Ekstrapolacja wymagań dotyczących oleju i filtra może być niebezpieczna. To są drogie silniki. Założenie "jeśli to, to tamto" ze specyfikacjami oleju, aby zaoszczędzić kilka dolarów, wydaje się fałszywą oszczędnością. Co zamierzasz zrobić, gdy sprzedasz swój motocykl? Pokazać całą masę paragonów z Costco jako dowód, że odpowiednio dbałeś o swój motocykl? Myślę, że rynek na Twój używany motocykl znacznie się skurczy.
Używam tylko Liqui-Moly lub podobnej marki o dokładnie takiej specyfikacji, jaką otrzymałbym od punktu sprzedaży części BMW. Używam filtrów produkowanych przez producentów OEM BMW. Może to kosztować mnie trochę więcej, ale mam pewność, że praca, którą wykonuję, aby utrzymać mój motocykl, nie będzie przyczyną awarii.
Ten wątek w zasadzie przekonał mnie, że Rotella T6 5w40 full syth może być w porządku ze względu na ocenę JAS MA2. Ufam, że Shell ma dobrą kontrolę jakości i spójny produkt.
Nie jestem pewien, czy ufam "Warren", który prawdopodobnie jest naciskany na cenę przez Costco i Wal-Mart i być może nie płaci swoim ludziom tak dobrze i rozciąga swoich nielicznych wykwalifikowanych ludzi dość daleko. Nie wiem nic konkretnego o Warren, ale wiem, że tak może się dziać z dostawcami z rynku wtórnego sprzedającymi do dużych dyskontów. Można pójść na skróty. Błędy mogą zostać popełnione, które nie zostaną zauważone. Sprzedawca, który popełnił błąd, decyduje się go ukryć zamiast wyrzucać ogromną ilość złego produktu... itp. Dlatego płacisz więcej za markę, która pobiera wystarczająco dużo, aby osiągnąć przyzwoity zysk.
Czasami nie ma to tak dużego znaczenia. Wiertarka przestaje działać i zabierasz ją z powrotem do sklepu. Dają ci nową lub nie i musisz kupić nową. Tak czy inaczej, jesteś trochę niewygodny, ale życie toczy się dalej. Awaria silnika w środku niczego może naprawdę spowodować ból. Prawdopodobnie od tego nie umrzesz, ale nie jest nie do pomyślenia, że możesz. Naprawa będzie Cię KOSZTOWAĆ BARDZO DUŻO i byłbyś sam, używając oleju innej marki, o innej specyfikacji w swoim motocyklu, niezależnie od marki i modelu. Nie idę tam. Jeśli nie jest nawet oznaczony jako specyfikacja wymagana przez BMW, nie zamierzam go używać.