R1200GS Forum banner

Tylny amortyzator

1 reading
10K views 18 replies 11 participants last post by  Radtadride  
#1 ·
Cześć wszystkim, wygląda na to, że mój tylny amortyzator uległ awarii, ponieważ dobija na każdej nierówności i staje się coraz bardziej miękki w ciągu ostatnich kilku miesięcy, do tego stopnia, że jest to bardzo zauważalne. Moje pytanie brzmi, gdzie najlepiej kupić zamiennik i jakiej ceny się spodziewać?

Czy ktoś sam wymieniał tylny amortyzator? Czy to trudne?

#2 ·
Tył jest bardzo łatwy do wymiany. Prawdopodobnie wiele filmów na YouTube na ten temat.

Zazwyczaj konsensus jest taki, że wymiana jest na rynku wtórnym. Niższy koszt i lepsza wydajność. Jeśli przeszukasz forum, znajdziesz opinie na temat Ohlins, Wilburs, YSS, Hyperpro i innych. Wiele z nich można przebudować, jeśli jest to preferowane i można je dopasować do Twojej wagi/ustawień. Najlepszym rozwiązaniem byłoby coś łatwo dostępnego w Wielkiej Brytanii.

#5 ·
Łatwy do wymiany tył.

1. Rower na centralnej podstawce
2. Zdejmij siedzenie kierowcy
3. Zdejmij tylne koło, lewy kufer (jeśli jest) i tłumik
4. Umieść podnośnik nożycowy (ten z twojego samochodu zadziała) pod wahaczem lub ostrożnie pod tylną tarczą hamulcową.
5. Podgrzej dolną śrubę amortyzatora, aby poluzować fabrycznie nałożony związek gwintowy i wykręć ją, a następnie opuść podnośnik i sprawdź, czy amortyzator uwalnia się z mocowania wahacza. Jeśli amortyzator się nie uwalnia, podnieś podnośnik z powrotem, aż się zetknie, a następnie przejdź do punktu 5a.
5a. Jeśli amortyzator utknie w wahaczu, można użyć dużego śrubokręta, aby wcisnąć go między amortyzator a wahacz i delikatnie wyważyć amortyzator z mocowania wahacza. Sztuczka: owiń śrubokręt w szmatkę lub szmatę, aby zapobiec zarysowaniu wahacza.
6. Odłącz dwa złącza ESA na górze amortyzatora i usuń je z drogi.
7. Odkręć nakrętkę ze śruby mocującej górny amortyzator.
8. Następnie użyj jednej ręki, aby przytrzymać amortyzator (ma on pewną wagę, więc bądź przygotowany), a drugą ręką wyjmij śrubę mocującą górę amortyzatora. Po wyjęciu śruby wyjmij amortyzator z roweru. Kolejną sztuczką jest to, że śruba czasami nie wychodzi łatwo. Użyłem wybijaka i poprowadziłem śrubę na zewnątrz i pozwoliłem, aby wybijak wsunął się na jej miejsce, trzymając amortyzator. Następnie, gdy jestem gotowy do trzymania amortyzatora, wybijak wychodzi z łatwością.

Szkoda, że nie jesteś w Stanach, mam bardzo ładny zestaw amortyzatorów HyperPro ESA, które sprzedaję. Tył został przebudowany mniej niż 2000 mil temu i jest kupon na bezpłatną przebudowę przodu. 549,99 $ za parę lub sprzedam osobno Przód 299,99 $ i tył 399,99 $. Wyślę do Wielkiej Brytanii, jeśli chcesz zapłacić. Płatność PayPal F&F.

Pozdrawiam,
P-14

• Like
Reactions: Saloon
#6 ·
Łatwo wymienić tył.

1. Rower na centralnej podstawce
2. Zdejmij zestaw jeźdźca
3. Zdejmij tylne koło, lewy kufer (jeśli jest) i tłumik
4. Umieść podnośnik nożycowy (ten z twojego samochodu zadziała) pod wahaczem lub ostrożnie pod tylną tarczą hamulcową.
5. Podgrzej dolną śrubę amortyzatora, aby poluzować fabrycznie nałożony związek gwintu i wykręć ją, a następnie opuść podnośnik i sprawdź, czy amortyzator uwalnia się z mocowania wahacza. Jeśli amortyzator się nie uwalnia, podnieś podnośnik z powrotem, aż się dotknie, a następnie przejdź do punktu 5a.
5a. Jeśli amortyzator utknie w wahaczu, można użyć dużego śrubokręta, aby wcisnąć go między amortyzator a wahacz i delikatnie wyważyć amortyzator z mocowania wahacza. Sztuczka: owiń śrubokręt w szmatę lub szmatkę, aby zapobiec zarysowaniu wahacza.
6. Odłącz dwa złącza ESA na górze amortyzatora i usuń je z drogi.
7. Odkręć nakrętkę ze śruby górnego mocowania amortyzatora.
8. Następnie jedną ręką przytrzymaj amortyzator (ma pewną wagę, więc bądź przygotowany), a drugą ręką wyjmij śrubę mocującą górę amortyzatora. Po wyjęciu śruby wyjmij amortyzator z roweru. Kolejną sztuczką jest to, że śruba czasami nie wychodzi łatwo. Użyłem przebijaka i poprowadziłem śrubę na zewnątrz i pozwoliłem, aby przebijak wsunął się i zajął jej miejsce, trzymając amortyzator. Następnie, gdy jestem gotowy do trzymania amortyzatora, przebijak wychodzi z łatwością.

Szkoda, że nie jesteś w Stanach, mam bardzo ładny zestaw amortyzatorów HyperPro ESA, które sprzedaję. Tył został przebudowany mniej niż 2000 mil temu i jest kupon na bezpłatną przebudowę przodu. 549,99 $ za parę lub sprzedam osobno Przód 299,99 $ i tył 399,99 $. Wyślę do Wielkiej Brytanii, jeśli chcesz zapłacić. Płatność PayPal F&F.

Pozdrawiam,

P-14
Czy dolna śruba znajduje się po lewej czy prawej stronie wahacza w motocyklach chłodzonych cieczą? Zakładam, że po prawej, ponieważ te chłodzone olejem są po lewej?

#8 · (Edited)
Sklep Ted Porters Beemer ma to, czego potrzebujesz. Nie tylko przeglądaj stronę internetową, zadzwoń do nich. (Edytuj) Właśnie zdałem sobie sprawę, że jesteś w Anglii. Przepraszam. Wymieniłem swój na parkingu hotelowym na Alasce w zeszłym roku, kiedy mój przestał działać, więc nie jest to takie trudne. Niektóre filmy mówią, żeby odłączyć ECU, żeby dostać się do świec, ale ja po prostu przesunąłem swój z drogi. Specjaliści od zawieszenia motocykli | Eksperci BMW Airhead | Części zamienne i repliki | Narzędzie diagnostyczne GS-911 | Menedżer akcesoriów HEXezCAN | SBVTools | Narzędzia Motohansa

#11 ·
Zmieniłem trzy tylne i nigdy nie musiałem podgrzewać dolnej śruby. Myślę, że potencjał spowodowania uszkodzeń podczas przykładania ciepła jest dość wysoki i ostatecznie zbędny.
Stosować ciepło czy nie, to zależy od osoby, która nad tym pracuje. Mogę ci powiedzieć, że jeśli zepsujesz gwinty, to ciężko jest wybić stalowy boss, aby zrobić miejsce na wiercenie i wkręcenie w gwinty helisy. Z moich 16 GS-ów miałem tylny amortyzator zdjęty z 14 z nich. Nauczyłem się na własnej skórze i teraz, jeśli amortyzator wygląda na oryginalny, podgrzewam śrubę przed jej poluzowaniem.