R1200GS Forum banner

Awaria ECU! POMOCY PROSZĘ

7.8K views 14 replies 9 participants last post by  LowRanger  
#1 ·
Dzień dobry, otrzymuję sprzeczne informacje dotyczące mojego następnego ruchu. Mam R1200GS z 2009 roku z przebiegiem 30000 km. Brak rozruchu, co oznacza, że w ogóle nie kręci. EWS! światło, światło ASC włączone i światło włączone jako nieaktywne (chciałbym móc na nim jeździć).
Dokładnie przejrzałem wszystkie możliwe opcje, korzystając z niesamowitych informacji od członków.
Pierścień anteny zrobiony, okablowanie sprawdzone pod kątem uszkodzeń, akumulator wymieniony, przełączniki sprawdzone i połączenia sprawdzone.
Przycisk informacji nie działa, reflektor włącza się po uruchomieniu, ale neutralny jest włączony, a wybór biegu jest wyświetlany sporadycznie
O ile niczego nie pominąłem, uważam, że ECU uległo awarii.
Myślę, że ze względu na sprzeczne informacje od dealerów, najlepszym rozwiązaniem jest zakup nowej jednostki dopasowanej do mojego numeru VIN i zlecenie jej przeprogramowania, aby motocykl wrócił do stanu początkowego. Mogę kupić używany ECU Bosch z prawidłowym numerem części, ale myślę, że przeniesienie informacji i przeprogramowanie może spowodować wiele problemów w Australii, ponieważ trudno mi znaleźć kogoś, kto może mi dać pewność!
Ludzie, wasze przemyślenia i możliwe opcje.

#2 ·
Jeśli ECU ulegnie awarii, najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dealera. Niestety, nie będzie to najtańsze rozwiązanie. Czy sprawdziłeś działanie pierścienia antenowego?

#7 · (Edited)
Dziękuję za odpowiedzi. Pierścień został sprawdzony. Pracuję nad pożyczeniem ECU od kolegi, aby go zamienić, a jeśli nie, znalazłem mechanika z doświadczeniem w BMW, który zweryfikuje wszelkie kody. Będę Cię informować na bieżąco. Pozdrawiam.
Po wymianie ECU nadal będziesz używać oryginalnego kluczyka zapłonu do włączenia jednostki przełączającej, ale to nie jest kluczyk, który ECU chce odczytać.
Musisz zakryć gumową część kluczyka zapłonu kilkoma warstwami folii aluminiowej, aby zapobiec odczytaniu go przez ECU.
Nie zapomnij zbliżyć kluczyka zapłonu swojego znajomego do anteny pierścieniowej podczas włączania.
Mam nadzieję, że się uruchomi.
Nadal będą wyświetlane pewne błędy, ale nie martw się, chodzi tylko o to, że ECU Twojego znajomego nie jest zakodowane do współpracy z Twoimi innymi "komputerami", takimi jak panel wskaźników (KOMBI) i elektronika pojazdu (ZFE).
Powodzenia...

#9 ·
Ok, zamówiłem nowe ECU z BMW dla mojego VIN, ponieważ wyczerpałem wszystkie opcje. BMW zaprogramuje je następnie w moim motocyklu. Przynajmniej wtedy to oni muszą to zrobić dobrze i to zbyt ładny motocykl, żeby tego nie zrobić, mając na liczniku tylko 30 tys. km. Zaktualizuję, gdy tylko zostanie ukończone, ze 100% pozytywnym wynikiem. Pozdrawiam

#11 ·
Miałem podobną kontrolkę EWS i losowe światła włączające się lub nie, zmieniające się z każdym obrotem klucza. Mój akumulator był zepsuty. Upewnij się, że jest w porządku.
Miałem podobną kontrolkę EWS i losowe światła włączające się lub nie, zmieniające się z każdym obrotem klucza. Mój akumulator był zepsuty. Upewnij się, że jest w porządku.
Ostateczny wynik! Dealer, którego wybrałem i zamówiłem nowy ECU, był niesamowity. Ceny były konkurencyjne, komunikacja wspaniała, a koszty robocizny rozsądne. Wszystko zrobione, teraz wszystko wydaje się działać tak, jak powinno. Więc po tym, jak ECU, który został zamontowany i zamówiony dla mojego numeru VIN, miał magiczną komunikację z powrotem do Niemiec, aby załadować go wszystkimi informacjami dotyczącymi mojego motocykla, w tym akcesoriami od nowości. Więc ruszam, aby przejechać kilka mil na starej dziewczynie, mam nadzieję, że bez problemów. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wasze uwagi. Na zdrowie Finny

#13 ·
Cieszę się, że odniosłeś sukces, mam ten sam problem z moim 2009 1200gs. Jestem również w Australii, czy mógłbyś mi powiedzieć, którego dealera użyłeś? Mieszkam w Cairns QLD, ale spróbuję wszędzie... dzięki
Witamy na forum Mark. Informacja @60Finny nie był tu od ponad roku, więc możesz nie zobaczyć odpowiedzi.
Image

#15 ·
Chciałem tylko dodać rozwiązanie do mojego poprzedniego komentarza.
Mój R1200GS z 2008 roku wyłączył się podczas jazdy bez ostrzeżenia. Zabrałem go do domu na lawecie, nie znalazłem komunikacji z głównym modułem ECU, a wszystkie okablowanie i połączenia zostały przetestowane jako funkcjonalne.
Prawdopodobnie awaria głównego modułu ECU (Bosch BMS-K), więc wysłałem moduł ECU i kluczyk do ecu.de w Niemczech w celu diagnozy i naprawy.
Odtworzyli usterkę i naprawili problem, motocykl działa ponownie od wczoraj. Koszt wyniósł około 800 AUD, w tym koszty wysyłki, opłaty celne itp. Nie mam wielu informacji zwrotnych na temat tego, który dokładnie komponent uległ awarii, ale wydaje się to niestety dość powszechne w tych motocyklach.